Audi може да се откаже от Q8 E-Tron и да затвори завода си в Белгия

Време за четене:1 Минути, 2 Секунди

Европейският автомобилен гигант Volkswagen Group е изправен пред трудно решение – потенциално затваряне на завода на Audi в Брюксел. Това се случва след изненадващ спад в търсенето на Audi Q8 E-tron – единственият автомобил, произвеждан там. Пуснатият на пазара през 2018 г. електрически SUV с намаляваща популярност принуди Audi да обмисли възможността за цялостно прекратяване на производството, вероятно още през 2025 г, твърди Automotive News Europe.

Заводът в Брюксел не е лишен от свои собствени предизвикателства. Градското му разположение ограничава модификациите на оформлението, а високите логистични разходи създават допълнително напрежение. Бъдещето на фабриката, в която работят около 3000 души, виси на косъм. Audi започна консултации за проучване на алтернативни решения, като закриването е възможно, ако не се появят жизнеспособни варианти.

Потенциалното затваряне не е единствената последица от проблемите на Q8 E-tron. Печалбата на Volkswagen Group за първото тримесечие спадна с 20 %, отчасти поради забавянето на доставките, причинено от двуседмичното спиране на завода в Брюксел през февруари – още един симптом на кризата с недостига на части. Тогава говорител на Audi намекна за проучване на алтернативни възможности за производство в завода.

Тъй като бъдещето на завода в Брюксел е неясно, представителите на работниците настояват ръководството на Audi да даде приоритет на устойчивото бъдеще на завода и неговата работна сила.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Suzuki Jimny напуска Европа със специална версия
Следваща публикация 38 години по-късно: Ford възроди Capri, но няма и прилика с оригинала
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!