САЩ искат пълна забрана на китайските електромобили

Време за четене:1 Минути, 18 Секунди

Съединените щати може да забранят шофирането на китайски електрически автомобили. „Умните“ технологии, които са натъпкани в съвременните китайски автомобили, могат да събират и предават данни на КНР, включително на военните, каза министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо в Камарата на представителите. В тази връзка се предлага или намеса в софтуера им, или пълно премахване от американските пътища.

Все още не е ясно дали ще бъдат забранени „батерийните“ китайски коли или ще се намери начин за наблюдение на „умната“ електроника, но този въпрос вече се обсъжда на високо ниво. Във всеки случай всички данни, събрани от електрически автомобили, трябва да се съхраняват в Съединените щати, отбеляза Раймондо.

Тя припомни още, че Китай вече ограничава използването на електрически автомобили, произведени в САЩ – в частност Tesla. Още през 2021 година китайските власти частно помолиха служители на държавни компании да не карат Tesla до работните си места, както и да не ги карат в райони, където живеят служители, свързани с националната сигурност. Използването на Tesla беше забранено на територията на военни комплекси, болници и летища.

Причината беше подобна: твърдеше се, че електрическите автомобили могат да събират фото и видео материали, данни за маршрути и собственици на автомобили с цел предаването им на правителството на САЩ.

Информацията за ново затягане на политиките по отношение на китайските автомобили последва решението за повишаване на митата от 25 на 100 процента. След САЩ, и Европа решиха да увеличат митата, но не толкова драстично. А, както знаем, Европа е много по-важен пазар за производителите на „зелени“ автомобили от Китай.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация CNBC: Китайските автомобили ще заемат една трета от световния пазар до 2030 година
Следваща публикация Производството на автомобили изпада в стагнация
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!