Трябва и могат ли да шофират автомобил водачи над 70-годишна възраст

Време за четене:1 Минути, 17 Секунди

С напредването на възрастта тялото ни се променя и това може да повлияе на способността ни да шофираме. Ерих Клаус от полицията в Бон (Германия) посочи някои важни знаци, за които възрастните хора трябва да внимават, когато шофират .

Зрителна острота

Очите на възрастните се нуждаят от повече време, за да се адаптират към променящите се условия на осветление (тунели, насрещно движение в тъмното); Възрастните водачи по-трудно преценяават разстоянията и скоростта; При възрастните шофьори "превключването" от близки към далечни обекти и обратно става със закъснение (гледайки от пътя към скоростомера, например); При водачите над 70 години зрителното поле на т.нар. периферно зрение намалява; Тези водачи имат повишена чувствителност към отблясъци (отразяващи и мокри пътни настилки).

Слух

Особено високочестотните звуци се възприемат по-лошо от възрастните водачи (сирени); Тихи звуци не се чуват или се чуват по-лошо от водачи над 70 години (контролни сигнали в колата); "насоченият" слух при тях намалява драстично.

Сила и мобилност:

Движенията в колата стават по-трудни (гледане през рамо); Силата на натиск върху педала на спирачката намалява (аварийно спиране); Реакциите се забавят и времето за реакция се увеличава; Способността да се концентрират върху няколко неща наведнъж също намалява. Освен това лекарствата и заболяванията могат да имат различен отричателен ефект върху способността на възрастните да шофират.

Ето защо е важно възрастните хора трезво да оценят своите способности и да коригират поведението си в съответствие с тях. Но като цяло, според експертите, ако човек е внимателен към тялото си, той може да шофира безопасно дори в напреднала възраст.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Забраната за движение на стари коли и преминаването към електромобили няма да помогне на околната среда
Следваща публикация Полезно или вредно е да се кара на “високи обороти”?
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!