Ново проучване: Употребяваните електромобили поевтиняват много по-бързо от колите с ДВГ

Време за четене:2 Минути, 12 Секунди

Деградацията на батериите е една от причините за бързия спад в цените на електрическите автомобили. Това прави експлоатацията на електрически автомобили по-малко привлекателна, тъй като разликата в цените между коли с ДВГ и електромобили се увеличава драстично с времето.

Миналата година цените на употребяваните електрически автомобили са били средно с 25% по-високи.

Средната цена на сделка за употребявани автомобили остава значително по-висока, отколкото беше преди пандемията от COVID-19. Не всички превозни средства обаче запазват стойността си еднакво. Според ново проучване на iSeeCars разликата в цените между употребяваните бензинови/дизелови и електрически автомобили се разширява.

През май 2024 г. средната ценова разлика между употребявани електрически автомобили и такива с ДВГ достигна 8.5% . Средната цена на употребявана електрическа кола миналия месец е била 28 767 долара, докато средната цена на бензинова кола е била 31 424 долара.

Това е значителен спад от миналата година, когато употребяваните електромобили бяха с 25% по-скъпи през юни 2023 година, или средно с 8 000 долара повече от техните бензинови аналози. По това време средната цена на електрическа кола беше 40 783 долара, докато бензиновите коли струваха 33 469 долара.

Според iSeeCars цените на електромобилите са спаднали стабилно до средата на миналата година, стабилизирайки се през последните няколко месеца на 2023 година, преди да започнат отново да падат през февруари.

Средната цена на употребяваните бензинови автомобили няма такава съдба. Те държат цена от порядъка на около $31 000 за годината и на практика са поскъпнали с около $375 между февруари и май 2024 година.

Тази тенденция се отразява и в ценовата разлика между Tesla Model 3 и BMW 3 Series. Миналия юни употребяван Model 3 струва $2635 повече от употребявано BMW серия 3. Единадесет месеца по-късно цената на Tesla е с $4806 по-ниска от тази на BMW-то.

Проучването установи също, че електрическите превозни средства са сред първите седем употребявани автомобили, които са отбелязали най-голям спад на цените през последната година.

В момента около електрическите превозни средства има много неизвестни. Продажбите се забавят, цените падат, а конкуренцията се увеличава по целия свят, докато производителите на автомобили се чудят какви коли да правят, за да могат те да отговарят на нуждите на хората.

Ниската стойност при препродажба може да повлияе отрицателно на приемането към EV, тъй като потребителите продължават да оценяват дали тези превозни средства отговарят на начина им на живот.

Колата често е втората по големина покупка на човек след недвижимия имот и повечето не желаят да поемат риска от закупуване на EV. Проучването на iSeeCars анализира повече от 2.2 милиона употребявани автомобили на възраст между една и пет години, продадени между май 2023-а и май 2024 година.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Koenigsegg забрани на собствениците на Jesko да шофират
Следваща публикация Може и да караме евтини китайски коли: Ако Китай се откаже от субсидиите, ЕС ще премахне митата за електромобили
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!