След евроизборите: Ще направи ли Европа обратен завой към ДВГ?

Време за четене:5 Минути, 11 Секунди

След евроизборите отново започва да се обсъжда забраната на двигателите с вътрешно горене. Германското издание focus.dе попита експерти по темата за задвижващите технологии и транспортната политика: Да се ​​запази ли планираната за 2035 година забрана за ДВГ или да се отмени? Мненията са различни, но болшинството са за отмяна на забраната.

От 2035 г. в ЕС ще бъде забранена продажбата на всички нови автомобили с бензинови, дизелови, хибридни двигатели. Парламентът го прие миналата година със сравнително малко мнозинство. Все повече политици и производители на автомобили обаче призовават дискусията за забраната на двигателите с вътрешно горене да бъде възобновена. Що се отнася до производителите на автомобили, много компании сега се отклоняват от стратегията „Само електрически“, докато други продължават да се придържат към нея.

Малко преди изборите за ЕС дори председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен отстъпи: важно е да се преразгледа забраната за двигатели с вътрешно горене, каза тя. Но първо ЕС трябва да направи преглед на реалния принос на електрическата мобилност за намаляването на CO2 до този момент. Признаването на електрическата кола като „превозно средство с нулеви емисии“ също може да бъде отменено.

ХДС, насърчена от попътния вятър след изборите за ЕС, сега иска да постави въпроса на дневен ред в Брюксел. Кристоф Плос, говорител по транспортната политика на ХДС/ХСС, каза непосредствено след изборите: „Гражданите се изказаха. Те не искат забрана на двигателите с вътрешно горене. Като Съюз ще внесем инициативи в парламента за спиране на забраната на двигателите с вътрешно горене.“

Но това наистина ли е отдавна закъсняло обръщане или е чисто символична политика, която пренебрегва реалните развития в автомобилния свят? Дали мнозинството производители на автомобили отдавна не са избрали електрическите автомобили като най-доброто задвижване? Какъв принос всъщност могат да имат алтернативните горива? Водещи експерти от автомобилната индустрия бяха попитани за мнението си, като умишлено не бяха интервюирани представители на НПО-то или лобистки групи. Спектърът от мнения е много широк – и показва, че за ЕС и автомобилната индустрия все още предстоят вълнуващи дискусии относно бъдещето на автомобилните задвижвания.

Професор Кристиан Бийди, TU Darmstadt:

„Да, ЕС трябва да отмени забраната за двигатели с вътрешно горене. Това беше грешка. Усилията трябва да се насочат към възобновяеми и синтетични горива. Други региони по света отдавна са осъзнали това и работят интензивно за по-нататъшното им развитие. Забраната на ЕС за двигатели с вътрешно горене е против иновациите, вреди на Европа като местоположение и вреди както на климата, така и на успешното пазарно развитие на автомобилния сектор. Премахването на тази технологична забрана по никакъв начин няма да отслаби климатичните цели – напротив. Синтетичните горива проправят пътя за ефективна и в идеалния случай ефективна в световен мащаб защита на климата.“

Професор доктор. Томас Кох, KIT Карлсруе:

„Забраната за ДВГ е най-нелогичният, антибизнес и вреден за околната среда проект, който ЕС някога е стартирал. Ако тази забрана за регистрация бъде приложена в Европа от 2035 година, през следващите години ще бъдат емитирани 30 милиарда тона CO2, включително от съществуващите превозни средства, поради емисиите на CO2 от производството на електроенергия чрез електроцентрали, работещи с газ и въглища. Една трета от това може да бъде спестена, ако електрическата мобилност бъде ограничена по естествен път – с отмяна на забранат и с ефективно синтетично гориво за двигатели с вътрешно горене. В други страни, например в Япония, науката, индустрията, средният бизнес и политиката се обединяват и разработват балансирана политика с максимално въздействие върху устойчивостта. Там икономичните хибридни задвижвания са важен стълб на бъдещето автомобилостроене."

Професор доктор. Юрген Крал, TH Ostwestfalen-Lippe:

„Задвижването на бъдещето трябва да е разнообразно и да бъде микс от електрически батерии и двигатели с вътрешно горене. Мъдрата политика не предписва технологии и дори не ги забранява, а по-скоро поставя цели. Как се постигат те може спокойно да бъде оставено на самата икономика. Важно е да се направи справедливо сравнение на реалните емисии на CO2 от електрически превозни средства и двигатели с вътрешно горене. Електричеството в Германия все още не е 100 процента възобновяемо. Дори горивата не могат да се направят веднага. Но има щадящи климата горива, произведени от биомаса, например биодизел от рапица или отпадъци, както и все повече HVO и електронни горива. Да не говорим за метанола. На разбираем език: проблемът не е в двигателя с вътрешно горене, а в горивото му. Неизползването на съществуващия потенциал или дори забраната му е глупаво.

Професор доктор. Фридрих Индра, Виена:

„До ден днешен за мен все още е непонятно как тази политически мотивирана забрана на двигателите с вътрешно горене изобщо може да възникне в една пазарна икономика. Като се има предвид необходимата цялостна оценка, тази забрана едва ли допринася за опазването на климата. Но фатално, това отвори вратата за китайците, които са по-напред с тези технологии. ЕС трябва да отмени забраната за двигатели с вътрешно горене възможно най-бързо, в противен случай китайците ще ни изпреварят не само в е-мобилността, но и с новите двигатели с вътрешно горене, които отдавна се разработват там. Според настоящото състояние на технологиите само двигателите с вътрешно горене, заедно с новите неутрални по отношение на климата горива, могат да осигурят ефективен принос за намаляване на вредните емисии от наземния, водния или въздушния трафик.“

Въпреки тези експертни мнения, вероятно ще бъде трудно отново да се отмени забраната за двигатели с вътрешно горене

Разумната алтернатива би била пълното интегриране на пътния трафик в съществуващата система за търговия с емисии EU-ETS, при което планираната EU-ETS 2 би могла да представлява междинна стъпка. В такава екосистема изборът на технология за задвижване (и гориво) ще се основава на сигнали за цените на CO2, а не на регулаторни изисквания, докато настоящата политика включва само антипазарно „разпределение“ на превозните средства с двигатели с вътрешно горене.

Трябва също така да се следи значителното бреме и вреди от производството на електрическите автомобили, което просто се пренебрегва във фундаментално погрешното „регулиране на края на тръбата“. Ако чистото електричество е оскъдно и електрическите автомобили в крайна сметка са вредни за климата, единствената последица е частната „демоторизация“.

Вероятно обаче ще бъде трудно да се отмени забраната за двигатели с вътрешно горене, тъй като Европейският парламент няма право на инициатива за законодателни предложения, а упоритостта на Комисията и Съвета на държавите-членки е огромна.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Ново 20: брониран VW Golf
Следваща публикация Новият Cooper получи версия с 5 врати
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!