Германия се “дави” в непродадени електрически автомобили

Време за четене:1 Минути, 13 Секунди

В Германия повече от 100 000 електрически коли, които не са намерили купувачи, са се натрупали в складовете на автомобилните производители и дилъри. Основните причини за това явление са намаляването на търсенето, прекратяването на държавните субсидии и започналото активно подпомагане на автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Тези електромобили са паркирани във фабрики, представителства и пристанища. Неочакваният край на държавните субсидии за закупуване на електрически автомобили в края на миналата година доведе до рязък спад в продажбите им. Временните отстъпки, предлагани от производителите, не дадоха желания резултат поради несигурността на пазара, а и принципно германците предпочитат коли с ДВГ и по-конкретно – дизелови.

Положението беше частично спасено от експортни доставки, но и това не помогна да се разреши проблема. През май 2024 година Германия е изнесла 786 000 електрически превозни средства, което е с 58% повече от предходната година. Основни пазари са Нидерландия, Великобритания и Белгия.

Въпреки това, според експерта Вернер Оле, „износът не може да реши всички проблеми. Производството на автомобили, които впоследствие трябва да се съхраняват някъде е скъпо и може да се компенсира само със сериозни отстъпки. Но тогава има риск сметките на автопроизводителите да не излезнат и те да започнат да продават на загуба."

Европейските производители на автомобили закъсняха с разработването на електрически превозни средства, изостанаха в технологиите и софтуера. В резултат на това техните EV модели се трупат в складовете поради високите цени, докато китайските компании бързо превземат пазара с по-достъпни и технологично по-напреднали модели.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Между Toyota и Lexus: Премиум семейният кросоувър Crown Signia навлиза на пазара
Следваща публикация Могат ли китайските производители на автомобили да се справят със защитните мита върху електромобилите им в Европа?
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!