Нова кола на старо: Сега ли е моментът да купуваме?

Време за четене:2 Минути, 0 Секунди

Цените на пазара в Европа на употребявани автомобили паднаха значително през януари. Експертите предполагат, че цените ще паднат още повече – особено за електрическите автомобили, но същото, макар и в по-малка степен важи и за колите с двигатели с вътрешно горене. Но докога ще продължи този спад?

Това са добри новини за шофьорите: мобилното превозно средство бавно отново става по-евтино, поне по отношение на чистите разходи за покупка. През първия месец на новата година цените на пазара на употребявани автомобили са паднали средно с 1.8 на сто, сочат актуални данни за Германия.

„В Германия кола втора ръка струва средно 32 703 евро. Купувачите, ориентирани най-мече към премиум автомобилите ще успеят да спестят най-много: Mercedes S-Class , Tesla Model S и останалите луксозни автомобили на старо струват средно с 6 611 евро по-малко, отколкото през същия месец на миналата година (минус 8.4%).

Според експерти от немското mobile, цените падат и при компактния клас (минус 5 процента), следвани плътно от вановете (минус 4.9 процента). Като цяло употребяваните автомобили са с почти пет процента по-евтини от миналата година. Единственият сегмент, в който цените в момента се повишават значително, са спортните автомобили. Въпреки това обаче колите остават по-дълго при търговците.

Фактът, че в момента има пазарна тенденция към спад на цените на употребяваните автомобили, може да се види в сравнение със същия месец на миналата година: употребяваните автомобили са загубили 4.8 процента от стойността си от тогава. По-специално електрическите автомобили ще се предлагат по-евтино през новата година: те отново ще поевтинеят средно с още 1.5% в рамките на само един месец“, казват анализаторите.

Въпреки поевтиняването, времето, през което превозното средство стои при дилъра, докато бъде продадено – се повишава от 92 на 103 дни на годишна база. Броят на предлаганите употребявани автомобили се покачва с почти седем процента до 668 541. От гледна точка на купувача и двете показват облекчаване на пазара, с повече оферти и падащи цени.

Що се отнася до употребяваните автомобили, то прогнозите са, че спадът в цените им няма да продължи дълго. По-конкретно за колите с двигатели с вътрешно горене. Така, че ако попаднете на изгодна оферта не се колебайте. Що се отнася до електромобилите на старо, то тук си струва да изчакате. Цените им на пазарите за коли втора употреба ще продължат да падат. А актуалните цени на автомобилите в България, можете да видите ТУК.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Ето как може да изглежда следващата Kia Sportage
Следваща публикация Volkswagen Arteon тайно е слязъл от потчните линии
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!