Това е най-мощната Dacia правена някога

Време за четене:58 Секунди

В сътрудничество с Renault Group и базираната в Обединеното кралство компания Prodrive Dacia разработи високопроизводителна състезателна машина, пригодена за рали състезания, като се вдъхнови от концептуалния автомобил Manifesto 2022. Позициониран в категорията Ultimate T1+, този прототип дава приоритет на пъргавината и теглото, което го прави най-мощния автомобил на Dacia до момента.

Под капака се намира 3,0-литров V6 двигател с две турбини, който генерира 360 к.с. при 5000 об/мин. Работейки със синтетично гориво, съставено от възобновяем водород и утаен CO2, двигателят е съчетан с шестстепенна секвенциална трансмисия, предаваща мощност към четирите колела.

Разработката на Sandrider е фокусирана върху аеродинамиката, като е постигнато 10-процентно намаление на съпротивлението и 40-процентно намаление на подемната сила в сравнение с подобни прототипи. За да се справят с топлината при екстремни условия, карбоновите панели на каросерията включват антиинфрачервени пигменти по патентован процес.

Sandrider ще бъде подложен на продължителни тестове в различни страни преди дебюта си в моторните спортове на Рали дю Марок 2024, част от Световния рали-рейд шампионат. Официалният W2RC отбор на Dacia, Dacia Sandriders, ще отбележи първото си участие в Рали Дакар и други етапи на Световния рали-рейд шампионат през 2025 г.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Китайска батерия за новото Porsche
Следваща публикация Продадоха Lamborghini-то на Тръмп за над 1 млн долара
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!