16.5 млн. глоба за най-големия дилър на употребявани автомобили в Централна и Източна Европа

Време за четене:2 Минути, 1 Секунди

Рекорда глоба е наложена на дилъра Autocentrum AAA Auto, която е за обща сума от над 72 милиона злоти, което се равнява на около 16.5 милиона европо по текущия обменен курс. Какво се случи и кое доведе до толкова сериозни санкции?

AAA Auto е на пазара от 32 години. Тя е част от Aures Holdings Group, собственост на британско-полския инвестиционен фонд Abris Capital Partners. От своя страна Aures Holdings Group е най-големият дилър на употребявани автомобили в Централна и Източна Европа с обем от около 100 000 продадени коли годишно. Компанията има мрежа от над 60 клона в Чехия, Словакия, Полша, Унгария и Германия. По време на своето съществуване холдингът е обслужил повече от 3 милиона души.

Но какво се случва?

Посоченият размер на глобата се състои от две части. Първият – за манипулации с обявената цена на автомобили, предлагани от този търговец. От компанията не съобщават, че цената в обявата се състои от себестойността на автомобила и допълнителен продукт – застраховка Carlife Guarantee. Купувачите разбират за това едва по време на посещение в салона, на етапа на окончателното подписване на договора.

Всъщност потребителят не получава отстъпка, а е „доброволно принуден“ да плати за продукта Carlife Guarantee. Ако клиентът все пак откаже полицата, средствата не му се връщат. В същото време търговецът е подценява стойността на автомобила в документите, което може да бъде важно впоследствие, при претенции към него от купувачи. Освен това в обявите се пропускаинформацията, че цената на автомобила ще включва задължителна такса за „допълнително обслужване на клиенти“ в размер на 1398 PLN (прибл. , €300).

Второто решение срещу Autocentrum AAA Auto се отнася до незаконни разпоредби, които компанията е използвала в договори с потребители до 6 април 2023 г. От купувачите се изисква да подпишат декларации, включени в протокола за продажба, потвърждаващи проверката на техническото състояние на автомобила. Разпоредбата изисква купувачът да направи пробно шофиране на автомобила и да провери всички параметри на автомобила.

На клиентите не се дава друга възможност, дори ако тест драйвът не се е състоял или не са имали достатъчно познания, за да оценят състоянието на автомобила. По този начин споменатият дилър се опитва да снеме от себе си отговорност за евентуални дефекти по продаваните от него автомобили. След получени множество жалби от купувачи, Службата за защита правата на потребителите извърши контролна покупка на автомобил с помощта на таен купувач, с което описаните нарушения се доказват и е наложена рекордната глоба.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Запознайте се с новия Macan – повече пробег от Taycan и по-бърз от 911 GT3
Следваща публикация Това старо BMW бе продадено за 188 000 лева
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!