Най-голямата партия в Европа иска преразглеждане на забраната на двигателите с вътрешно горене

Време за четене:3 Минути, 4 Секунди

Изтекъл предизборен манифест на групата на Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата политическа партия в Европа, породи опасения относно потенциалното преразглеждане на постепенното премахване на двигателите с вътрешно горене. С наближаването на европейските избори през юни проектът на манифеста на ЕНП повдига въпроси за съдбата на трудно постигнатите закони за "зеления" курс в условията на по-консервативен ЕС. Документът бе споделен от Euractiv, през изминалите дни.

През последните седмици политическите дискусии около предстоящите избори за Европейски парламент набраха скорост, като кандидатите обявиха своите кандидатури и бяха определени позиции по различни въпроси. Появиха се и проектополитически манифести, които дават представа за идеологиите, които избирателите може да подкрепят, когато подкрепят кандидатите на ЕНП.

Един от забележителните аспекти на проектоманифеста е изявление, в което се изразява отхвърлянето от страна на ЕНП на забраната на двигателите с вътрешно горене, като конкретно се споменава предложеното поетапно премахване през 2035 г. Групата, известна с последователното си противопоставяне на забраната на двигателите с вътрешно горене през 2035 г., има за цел да преразгледа тази политика възможно най-скоро. Йенс Гизеке, германски законодател, представляващ ЕНП в дискусиите за затягане на стандартите за CO2, се противопоставя гласно на това, което той нарича "идеология на забраната" на Комисията.

Позицията на ЕНП съответства на нейния "технологично отворен" подход към декарбонизацията, като подчертава, че ЕС трябва да избягва да избира технологични победители, включително електромобили. Изричното деклариране на намерението "да се преразгледа възможно най-скоро" поражда значителни последици. Най-голямата група в Европейския парламент сигнализира за намерението си да преразгледа затворено досие, като потенциално промени политика, която е получила одобрение както от Европейския парламент, така и от държавите членки.

Това изявление поражда въпроси за по-широките последици за други закони за "зелена сделка" с удължени срокове за изпълнение. Ако намерението на ЕНП да преразгледа поетапното прекратяване на използването на двигатели с вътрешно горене се запази, това може да означава по-широко преразглеждане на законодателството в областта на околната среда, което да постави под въпрос наследството на Комисията фон дер Лайен.

Макар че очакванията в Брюксел предвиждат потенциална промяна в дясно на следващите избори, от която ЕНП може да се възползва, възникват спекулации относно това, че групата ще обвърже подкрепата си за следващия председател на Европейската комисия с преразглеждането на забраната.

От съществено значение е обаче да се отбележи, че въпреки формулировката в манифеста, законодателството не забранява наистина автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Вместо това то е насочено към използването на изкопаеми горива. По-специално, усилията на Германия доведоха до изменение, което позволява продажбата на нови автомобили, задвижвани единствено с екологични синтетични горива, получени от водород, след крайната дата 2035 г.

Тази техническа подробност повдига въпроси за това дали намерението на ЕНП да "преразгледа" закона наистина ще се осъществи, като се има предвид, че автомобилите с двигатели с вътрешно горене могат да продължат да се използват, ако се движат с друг вид горива, а не с традиционния бензин или дизел. Предстоящите седмици могат да дадат повече информация за подхода на ЕНП и за потенциалното му въздействие върху политиките в областта на околната среда в ЕС.

Във връзка с това проучване на екологичната неправителствена организация Transport & Environment (T&E) подчертава нарастващите размери на автомобилите в Европа, като обяснява тази тенденция с популярността на SUV автомобилите. Проучването показва, че средно на всеки две години автомобилите увеличават размера си с 1 см, като се подчертават потенциалните недостатъци, свързани с безопасността, околната среда и практиката, свързани с по-големите превозни средства. Отбелязани са и предизвикателствата при паркирането на съвременните SUV автомобили, което кара някои градове, като Париж, да обмислят налагането на по-високи такси за паркиране на SUV автомобили, за да се справят с тези проблеми.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Opel възражда легендарната Frontera
Следваща публикация Ето колко струва у нас най-луксозният електрически Mercedes (БГ ЦЕНИ)
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!