BMW ще пусне 6 електромобила базирани на Neue Klasse през следващите 4 години

Време за четене:2 Минути, 7 Секунди

Когато BMW представи i3 преди десет години, компактният хечбек с електрическа батерия отбеляза значителна промяна за автомобилния производител. Представлявайки пробив с нова концепция за задвижване, иновативни материали, отличителни производствени методи и дизайн, фокусиран върху устойчивостта, i3 беше широко признат за най-напредничавия автомобил на своето време, без сравними конкуренти.

BMW има за цел да пресъздаде този новаторски разказ със своето семейство електромобили Neue Klasse. За BMW Neue Klasse символизира прехода на компанията към електрическа и дигитална мобилност, като се отличава със специална 800-волтова електрическа архитектура, разработена специално за тази цел.

В основата на системата е високоволтова батерия, която се отклонява от модулния дизайн. Вместо да бъде поставен върху основa, акумулаторният блок е интегриран в структурата на каросерията на автомобила, което намалява теглото и разходите за сглобяване. BMW също така преминава от призматични клетки към цилиндрични клетки за батериите, което предлага предимства като подобрена опаковка, по-малка обща височина и по-висока енергийна плътност.

Предстоящият Neue Klasse ще представи шестото поколение на технологията BMW eDrive. Тази нова система е не само по-лека и по-компактна, но и с повече от 40 процента по-икономична от настоящата версия на eDrive. Предвижда се нейният разход на енергия да бъде с до 25 процента по-нисък от този на съществуващия модел.

Представлявайки най-значителната инвестиция в историята на BMW, технологията Neue Klasse е проектирана да обхване цялото портфолио на BMW. Очаква се тя да залегне в основата на шест модела до края на десетилетието. SUV моделът iX3 с кодово име NA5 е планиран за пускане на пазара в края на 2025 г. и ще се произвежда в новото предприятие на BMW в Унгария. Удължената версия на iX3 (NA6) ще се произвежда в Китай.

През 2026 г. BMW планира да започне производството на седан с размери на Серия 3 (кодово име NA0) в завода си в Мюнхен, с последващо производство в Мексико и Китай. През 2026 г. се очаква седан в стил купе – iX4 (с кодово име NA7), последван от вариант комби през 2027 г.

Шестият модел в гамата е компактен SUV (с кодово име NB5), който се очаква да замени iX1. С въвеждането на Neue Klasse се очаква BMW да въведе нова номенклатура, за да опрости прехода към електрическата ера за клиентите. Например електрическият седан с размери на Серия 3 може да бъде обозначен като i320 или i330, в зависимост от спецификацията, докато автомобилите с двигател с вътрешно горене от Серия 3 ще бъдат просто 320 и 330, като ще отпадне буквата "i" за бензиновите версии и "d" за дизеловите версии.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация BMW показа още от най-мощното си ел. комби
Следваща публикация Jeep случайно пусна снимки на най-новия си модел
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!