Най-продаваната кола в Европа е…

Време за четене:1 Минути, 5 Секунди

Според първоначалните данни на Dataforce, специализирана в пазарни проучвания, Tesla Model Y e най-продаваният автомобил в Европа за 2023 г. Електрическият автомобил от САЩ не само е изпреварил, но е получил и значителна преднина пред най-близкия си конкурент – Dacia Sandero. Представлявайки 97% от продажбите в Европейския съюз, страните от ЕАСТ и Обединеното кралство, Model Y е изпреварил Dacia Sandero с 254 822 продадени бройки в сравнение с 235 893 продадени.

През цялата 2023 г. Model Y последователно си осигуряваше позицията на най-продаван автомобил в седем от 12-те месеца, което подчертава неговата трайна популярност. За сравнение, Dacia Sandero водеше през четири месеца, а Volkswagen T-Roc зае първото място за един месец.

Успехът на Model Y може да се отдаде на проницателната ценова стратегия на Tesla, характеризираща се със значителни намаления на цените, въведени в началото на 2023 г., които продължават и през настоящата година. Освен това компанията пожъна ползи от стимулите, насочени към служебните автомобили в Германия, като затвърди позицията си на най-продавания електромобил с приблизително 45 800 регистрации.

Малкият Volkswagen T-Roc е на трето място с 206 438 броя, а най-продаваният Peugeot 208 през миналата година успя да се класира едва на пето място със 194 376 броя. На четвърто място се нарежда Renault Clio с 202 942 доставки.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Такава кола, с пробег от 200 хиляди, е вариант за много евтин автомобил под 5 000 лв.
Следваща публикация Проблемът с доставката на украински стоки стана причина за спиране на обслужването на електромобили
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!