Европейски топ ченгета започват разследване на китайските автомобилни производители

Време за четене:1 Минути, 15 Секунди

Следователите на Европейската комисия ще проведат инспекции на китайски автомобилни производители като част от разследване, свързано с възможността за въвеждане на наказателни мита срещу китайската автомобилна индустрия, за да се защитят европейските производители на електрически превозни средства. Това съобщава Ройтерс .

Отбелязва се още, че инспекторите ще посетят заводите на BYD, Geely и SAIC, но по-интересното е, че представителите на Европейския съюз няма да проверяват заводите на некитайски марки.

Очаква се разследването, започнало миналия октомври, да продължи около 13 месеца. То трябва да определи дали по-евтините електрически автомобили, произведени от Китай, се възползват несправедливо от държавните субсидии в страните от ЕС.

„Комисията избра представителна извадка от производители от Китай и ЕС, които вече са отговорили на списък с въпроси. Комисията ще извърши инспекционните посещения на място през януари-февруари 2024 г. “, казва Улоф Гил, представител на Европейската търговска комисия.

Посещенията се извършват с цел проверка, която има за целда разбере дали отговорите на автомобилните производители на въпросниците са верни, казва един от източниците.

Делът на произвежданите от Китай електрически превозни средства в Европейския съюз се е увеличил до 8% през 2023 г. и може да достигне 15% през 2025 година. Интересът кам тях от европейците се дължи на факта, че те са средно с 20% по-евтини от моделите, произвеждани от увропейските автомобилни производители.

Ще припомним, че Китай изпревари Япония като най-големият износител на автомобили в света миналата година, доставяйки 5.26 милиона коли на стойност около 102 милиарда долара в други страни, според Китайската автомобилна асоциация.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Пуснаха за продажба катастрофиралия Range Rover на Ким Кардашиян
Следваща публикация Посочиха градовете в света с най-големи задръствания. Къде е София?
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!