Знаете ли колко конски сили има един кон? (ВИДЕО)

Време за четене:53 Секунди

Терминът "конски сили" е въведен от шотландския инженер Джеймс Уат. Това се случва в края на 17 век, когато му хрумва идеята да сравни мощността на новата си парна машина с мощността на впрегатния кон, който върти мелницата в пивоварната. Ват е и единицата за мощност, кръстена на него. Уат изчислява, че една конска сила може да повдигне товар с тегло 250 кг със скорост 300 мм в секунда.

Сега авторите на YouTube канала Donut решиха да определят колко "конски сили" всъщност има един кон. С помощта на базираната в Лос Анджелис инженерна фирма Motivo, те превърнаха стара Honda Civic в своеобразен динотестер.

По време на експеримента конят върти колелата, като дърпа въже, навито в отделението на двигателя и свързано с трансмисията на автомобила. Цялата тази конструкция е свързана с компютър, който изчислява реалната мощност на коня.

Както се оказва след този любопитен експеримент, тя е равна на 1.18 к.с. Един от участниците в експеримента успя да даде толкова. Докато тримата успяха да развият цели 2 к.с. Вижте повече във видеото.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Положението за Tesla става все по-тежко
Следваща публикация Tesla предлага фабрично “напукано” стъкло
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!