Fiat Panda ще се произвежда на 300 км. от София

Време за четене:1 Минути, 21 Секунди

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че очаква Stellantis да произвежда в Крагуевац Fiat Panda с електрическо задвижване. Вучич заяви, че производството на електрическата Panda ще увеличи търговията между Италия и Сърбия над сегашните 4,6 млрд. евро годишно. Вучич не посочи конкретна дата за стартирането на производството, споделиха от Automotive News Europe. Той говори в неделя, след като се срещна с италианския министър-председател Джорджия Мелони. Очаква се електрическата Panda да бъде пусната в производство около средата на 2024 г.. тя ще използва същата архитектура като наскоро пуснатия на пазара Citroen e-C3. Цената му вероятно ще бъде подобна на тази на eC3, която в момента започва от 23 300 евро, но след 2025 г. ще има вариант с по-малък пробег, който ще струва по-малко от 20 000 евро.

През 2022 г. Stellantis и сръбското правителство подписаха сделка за 190 млн. евро за производство на електромобили в завода в Крагуевац, но не съобщиха кой модел ще се произвежда в завода, който преди това произвеждаше Fiat 500L.

Настоящото поколение на Panda се произвежда в Помиляно близо до Неапол в Италия. Италианските профсъюзи се противопоставят на загубата на производството на Panda от Помиляно. FIOM, един от най-големите италиански профсъюзи, излезе с изявление, в което се казва, че ще се бори срещу плановете на Stellantis да премести производството на Panda извън Италия.

Наскоро Stellantis заяви, че производството на сегашната Panda в Помиляно ще продължи до 2026 г. По време на събитие в Торино през ноември главният изпълнителен директор Карлос Таварес заяви, че производството може да продължи и след тази дата, ако ЕС се откаже от предложенията за затягане на правилата за емисиите.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Cybertruck срещу Hummer EV – над 7 тона и над 1800 к.с. (ВИДЕО)
Следваща публикация Колко електромотора са нужни на Tesla, за да измине 1.9 милиона километра
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!