Трябва ли и защо да тонираме стъклата на колата?

Време за четене:3 Минути, 18 Секунди

Този въпрос вълнува много от водачите на автомобили и неведнъж сме говорили на тази тема. Ясно е какво разрешава закона – задни странични и задно скътло при положение, че превозното средство е оборудвано с две странични огледала за обратно виждане. Но необходима ли е тази пруцедура и какви, освен визуалните, са ползите от затъмняването на стъклата с фолио. По темата потихме известния в т.нар. стрийтрейсърски среди у нас и специалист по доработка на автомобили Георги Кьосовски, собственик на Georgi's Garage – детайлинг студио в столицата.

Според него, затъмняването или тонирането с фолио на стъклата на автомобила става все по-популярно сред собствениците на автомобили и това не е случайно. С течение на времето, този процес се превръща в нещо повече от модно изявление. Но за да разберем какви са предимствата на затъмняването на стъклата и как иновативните фолиа могат да промененят комфорта на пътуването, попитахме специалиста. Ето какво ни отговори той:

Затъмняването на стъклата на автомобила може да бъде многопластово решение с редица предимства. Ето и основните от тях:

1. Защита от слънчевата светлина и топлина: Едно от най-очевидните предимства на затъмняването на стъклата е, че то намалява проникването на слънчевата светлина и топлина във вашия автомобил. Това предпазва интериора от избледняване и поддържа по-комфортни условия за вас и пътниците в автомобила. От тук насетне идват и другите положителни качества за автомобила – особено за електрическите , който сега навлизат и стават все по-често срещани. Ако навлизащата топлина в купето е намалена с над 70%, това означава, че на компресора на климатика ще му бъде в пъти по-лесно да достигне зададената му температура. Когато тя е достигната максимално бързо и той преустанови работата си, това означава по-малко разход на гориво или ток.

2. Поверителност и сигурност: Затъмнените стъкла осигуряват по-малка видимост за хората извън автомобила. Това може да предотврати нежелани погледи върху пътуващите отзад (често това са деца), като в същото време ви позволява да оставите багаж на задните седалки без да се притеснявате?

3. Защита на интериора: Затъмняването на стъклата помага да се предпази интериорът на автомобила от износване и избледняване причинени от вредните UV лъчи. това важи най-вече за кожените салони, като тонирането ще предотврати изсушаването им, а както е известно – след изсушаването на естествената кожа започват да се появяват и пукнатините по нея. Това може да увеличи живота на вашия автомобилен интериор и да спести пари за бъдещи ремонти и подмяни на различни елементи.

4. Намаляване на отблясъците: Затъмнените стъкла могат да помогнат дори за намаляване на заслепяващия ефект от фаровете на автомобилите зад вас през нощта, а това подобрява сигурността по време на шофиране и намаля умората на очите.

5. Естетика и стил: Не на последно място, затъмнените стъкла придават на автомобила по-агресивен и стилен външен вид.

Иновации във фолирането на стъклата:

Специалистът споделя, че със съвременните иновации в автомобилната индустрия, сега са налични и почти прозрачни фолиа, които могат да спират топлината и слънчевата светлина, без да компрометират видимостта, тоест могат да се форипат и предните странични стъкла, и ветроупорното. Тези фолиа предоставят допълнителни предимства, като поддържане на ясна видимост, намаляване на топлината в автомобила и подобряване на енергийната ефективност.

Затъмняването на стъклата на автомобила с иновативни фолиа, които спират топлината, представлява нов подход към комфорта и сигурността на водачите и пътниците. Този напредък в технологията отваря врати за по-добър баланс между комфорт и функционалност във вашето превозно средство.

В заключение, специалистите казват, че фолирането на стъклата на автомобила с иновативни фолиа не само подобрява визуалния вид на превозното средство, но и предоставя редица практични ползи, като спиране на топлината и слънчевата светлина. Важен обаче е правилния избор на фолиа, който не само удовлетворява визуалните предпочитания на водача, но и предоставя нужната защита и комфорт, запазвайки при това ясната гледка през автомобилните стъкла. Така че, ако сте се питали дали затъмняването на стъклата е правилният избор, иновациите сега, могат да ви убедят, че тази инвестиция може да бъде изключително полезна за вашия автомобил и за вас самите.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Спокойно: Традиционните колите с ДВГ ще продължат да се използват в ЕС поне още 30 години
Следваща публикация VW спира производството на коли в един от заводите си
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!