Вижте 75 класически модели на Porsche у нас!

Време за четене:5 Минути, 32 Секунди

Събитието, организирано от представителя на марката Porsche „Витоша Спортс Карс“, ви дава възможност да усетите духа на компанията с модели от различни епохи в нейното развитие. Някои от автомобилите съществуват само в редки лимитирани серии.

Един специален ден с името, което ви кара да затаите дъх…

Всеки ден пише своята история. Всеки ден носи своите емоции. Но има дни, напускащи рутината на обикновеното, които проникват дълбоко в сетивата и оставят толкова ярки впечатления, че се загнездват в паметта ни завинаги. Такива впечатления може да създаде например срещата със 75 класически и модерни автомобила Porsche, събрани на едно място. Те са част от изключителната експозиция, организирана от вносителя на марката Porsche в България „Витоша Ауто“, и добра възможност да осигурите на себе си и семейството си един фантастичен и незабравим ден. Можете да го изживеете в периода от 31 май до 4 юни, ако посетите изложбата „Porsche. 75 години история“ в Интер Експо Център.  Показаните класически автомобили от различни епохи ви помагат да проследите забележителния път на  марката във времето – от модели, родени в най-ранните години, до съвременните представители на магията, наречена Porsche.

Една история, разказана с автомобили       

Защото точно 75 години ни делят от онази знаменателна 1948 година, в която Фери Порше с помощта на Карл Рабе и Ервин Коменда проектира и построява Porsche 356 и поставя основите на производството на автомобили Porsche. В тези трудни години на плахо стопанско възстановяване на Германия той не само превръща в реалност своята мечта за създаване на спортен автомобил с марката Porsche, но и продължава пътя на баща си Фердинанд Порше с неговото възхищение и преклонение пред автомобила, завещани и живеещи във всяка частица от света на Porsche.

Именно тази неповторима наследственост е претворена още в първия модел Porsche 356 “No. 1” Roadster. Той е олицетворение на чистата същност на спортния автомобил и показва, че дори в годините на лишения могат да се родят и реализират гениални в своята чистота, функционалност и рационалност идеи. „Не бих го направил по друг начин“ е може би най-красноречивата оценка за модела, дадена от самия патриарх Фердинанд Порше при първата му среща с „Номер 1“. Тази лаконична фраза е произнесена от гениален инженер, сред чиито дела са проекти на множество забележителни машини, серийни и състезателни автомобили, двигатели и различни конструкции. От 1931 година те са неизменна част от дейността на създаденото от Фердинанд Порше конструкторско бюро Dr. Ing. hc F. Porsche GmbH, Konstruktion und Beratung für Motoren- und Fahrzeugbau, чийто наследник Porsche Engineering наскоро отбеляза своя 90-и рожден ден. 

Porsche. Началото

Със създаването на 356 Porsche започва да пише своята история като автомобилен производител с уникални по своя характер технологични постижения, които съчетават възможността за всекидневно ползване със завладяваща динамика. Двигателят с междинно разположение на първия прототип мигрира отзад при серийните модели заради реалните технически и производствени възможности по това време, но тази компановка ще го направи още по-предизвикателен и очароващ за хората. От Гмюнд, Австрия, ръчното производството на алуминиевите купета се премества в Цуфенхаузен, Германия, а през 50-те години новите каросерии вече се сглобяват от стомана. Така философията за купе с разположен зад задния мост двигател с въздушно охлаждане, с магически звук и опияняващо сетивата поведение на пътя ще се утвърди и развие от първите версии на 356 през последвалите ги серии A, B и C, за да добие своята еманация в завладяващия 911 с дизайна на младия тогава Фердинанд Александер Порше.  

Porsche успява да съхрани своята дълбока философска идея с 911 – модел, който остава сърцевината и олицетворява духа на марката в миналото и настоящето. През десетилетията компанията продължава да развива гамата си, преследвайки винаги една и съща цел – изключително високото технологично ниво. И това важи с пълна сила както за модели като 914, 914/6 и 916, така и за сериите от transaxle ерата 924, 944, 968 и по-големия 928. Всеки модел на Porsche по един или друг начин се превръща в олицетворение на технологична висота в своя клас. Или в създадения от него собствен клас, като този на 918 или Carrera GT. Всеки детайл, всеки елемент, всеки материал поотделно и като цяло са стъпки по пътя в търсене на техническо съвършенство, започващ от първите концепции и проектни чертежи в създадения през 1971 г. център за развойна дейност на Porsche във Вайсах, преминаващ през създаването на модели, прототипи, тестове и анализи и завършващ в края на поточната линия на някой от заводите на компанията. Всичко това се повтаря изцяло и при навлизането в ерата на електрическата мобилност, в която Taycan пренася същия този дух.   

И това е само част от историята. Защото изразът „спортни автомобили“ не би бил изпълнен със съдържание, ако Porsche още от самото начало на своята история не създава и изпраща своите конструктивни решения в моторните спортове, за да заимства опита от тях в серийните си модели. Независимо дали става дума за автомобили за пистови надпревари, като 904, за машини, печелещи състезания за издръжливост, като феноменалните 917, 956, 962 и модерния 919. Или за оборудвани и модифицирани за пистата и пустинята варианти на 911 и 959. А също и за двигатели за болиди във Формула 1. 

Изложбата „Porsche. 75 години история“

Родена в резултат на огромна по мащаби организационна работа, изложбата „Porsche. 75 години история“ ви представя 75 класически автомобила от различни епохи и ви връща далеч назад във времето – чак до ранните версии на 356 и по-късните серии 356 A, 356 B и 356 C. Така може да бъдат проследени еволюцията на техниката и развитието на дизайна, изградили основата за раждането на завладяващия 911. С неповторимия си дух моделът, който тази година отбелязва своя 60-годишен юбилей, ще докосне сърцето ви с присъствието на автомобили от различни поколения, превърнали се в част от най-невероятното автомобилно наследство, включително Cabrio и Targa версии, неповторимите Turbo варианти, редки лимитирани серии и специални изпълнения, поколения с въздушно и водно охлаждане, задно или двойно предаване. 

Не липсват и модели извън тази класическа линия, като 914/6 или 968. Освен това изложбата включва и образци от днешния ден на Porsche, като модерния 911 от поколенията 991.II и 992, модела с междинно разположен двигател 718 Cayman GT4 RS или Macan и Cayenne, пренесли духа на марката в SUV класа.    

Възможността да се докоснете до материалния свят на Porsche е шанс да участвате в приключение, което ви води през цялата история на марката. Впечатляващото присъствие на автомобилите е допълнено с множество описателни материали, табла с информации за моделите и важни за историята на компанията личности и със специално създаден за целта сайт. 

The post Вижте 75 класически модели на Porsche у нас! appeared first on AUTOCLUB.bg.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Най-скъпото ел. BMW вече се предлага у нас. Вижте каква е цената му
Следваща публикация АвтоВАЗ пуска луксозна Lada за избрани
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!