Новото BMW Серия 5 вече е факт!

Време за четене:12 Минути, 14 Секунди

По-динамично отвсякога, с множество дигитални иновации и за пръв път изцяло електрическо!

По-динамично отвсякога, с множество дигитални иновации и за пръв път и изцяло електрическо – това е новото BMW Серия 5 Седан. Като BMW i5 новият модел на най-успешния бизнес седан в света поема лидерската роля по пътя към устойчивата премиум мобилност в горния сегмент на средния клас. Последователната електрификация, модернизираната система за управление BMW iDrive с „QuickSelect“, новите дигитални услуги, както и повишената за целия продуктов жизнен цикъл устойчивост маркират напредъка при актуалната трансформация на BMW Group по пътя към бъдещето. Въвеждането на пазара на новото BMW Серия 5 Седан стартира през октомври 2023 г. Новото поколение на модела ще се предлага по целия свят с напълно електрическо задвижване, а според пазара и с Plug-in хибридни системи, както и с високо ефективни бензинови и дизелови двигатели вкл. 48-волтова технология Mild-Hybrid. Също както и досегашните поколения на модела, и новото BMW Серия 5 Седан ще се произвежда в завода на BMW Group в Динголфинг, където се изработват и електромоторите и високоволтовите батерии за BMW i5.  

Спортна елегантност и ярко присъствие с нов език на формите

Ясният и редуциран език на формите подчертава спортната елегантност и присъствие на новото BMW Серия 5 Седан. В сравнение с предишния модел дължината е увеличена с 97 мм до 5060 мм, широчината с 32 мм до 1900 мм и височината с 36 мм до 1515 мм. Междуосието е удължено с 20 милиметра до 2995 милиметра.  

В предната част доминира една модерна интерпретация на типичните за марката двойни фарове и BMW бъбрековидна решетка. Почти вертикални LED елементи осигуряват мигачите и дневните светлини. Изпъкналата напред BMW бъбрековидна решетка се отличава с широка рамка, а като опция и с контурното осветление BMW Iconic Glow.

Отстрани атлетичното тяло на автомобила се оформя от високата линия на раменете, мощно моделираните повърхности и двете прецизни странични линии. Черните странични прагове, вградените дръжки на вратите и щампованата цифра 5 в основата на задните колони са други характерни елементи. Динамично издължените пропорции завършват в мощна задна част. Тесните, разделени от хромирана лайстна задни светлини осигуряват изразителна интерпретация на типичната за марката L-образна форма.

Динамичният характер на новото BMW Серия 5 Седан може да бъде подчертан допълнително с опционалните М Спортен пакет и М Спортен пакет Pro. Палитрата от цветове на каросерията още от старта на продажбите ще включва и три лакови покрития на BMW Individual.

Радост от шофирането и комфорт при пътуване с иновативна атмосфера

Новото BMW Серия 5 Седан предлага идеалните предпоставки, за да можете да се насладите на типичните за марката радост от шофирането във всекидневието и на високо ниво на комфорт при дълги пътувания. Разточителното предлагане на място, високият акустичен комфорт, както и висококачествените, прецизно изработени материали и напредничавите дигитални услуги определят атмосферата в интериора. Кокпитът на новото BMW Серия 5 се отличава с намален в сравнение с предшественика брой бутони и превключватели. Това става възможно благодарение на последователната дигитализация. С BMW Curved Display се осигурява нова интерпретация на типичната за марката ориентация към водача. Напълно дигиталната комбинация от индикатори включва 12,3-инчов информационен дисплей и 14,9-инчов контролен дисплей. По нов начин са оформени скосеният в долната част волан, чиито полета за управление осигуряват тактилна обратна връзка, както и селекторът на трансмисията на средната конзола. Друг акцент е опционалният BMW Interaction Bar. Ефектният функционален елемент със задно осветяване и кристална повърхност преминава по цялата широчина на арматурното табло до тапицериите на вратите и включва чувствителни на допир полета за управление.

За пръв път при BMW : изцяло веган оборудване на интериора

Серийното оборудване включва спортни седалки с нова конструкция. Опционалните комфортни седалки предлагат множество електрически възможности за регулиране. Новото BMW Серия 5 Седан е първият сериен модел на марката, който е с изцяло веган оборудване на интериора. То включва повърхностите на седалките, арматурното табло и тапицериите на вратите, както и за пръв път и волана. Повърхностите на седалките в изпълнение Veganza с подобна на кожа повърхност опционално се предлагат и с декоративна перфорация. Друго допълнително оборудване е кожената тапицерия BMW Individual Merino в множество различни Bicolor варианти.

Напълно електрическото BMW i M 60 xDrive като върхов модел

Напълно електрическото BMW i5 е оборудвано с всеобхватно модернизирана технология BMW eDrive от пето поколение и ще бъде въведено на пазара в два варианта. Върховият модел е BMW i5 M60 xDrive (среден разход на електроенергия според WLTP: 20,6 – 18,2 кВтч/100 км) със задвижване с мощност 442 кВт/601 к.с.* с типичната за M динамика и специфични дизайнерски елементи. Двете високо интегрирани задвижвания на предната и задната ос създават електрическо задвижване на четирите колела. Системният въртящ момент достига до 820 Нм. Благодарение на това BMW i5 M60 xDrive ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди, максималната му скорост е ограничена до 230 км/ч. Освен това ще се предлага и BMW i5 eDrive40 (среден разход на електроенергия според WLTP: 19,5 – 15,9 кВтч/100 км). Неговият електромотор задвижва задните колела и развива максимална мощност от 250 кВт/340 к.с., както и максимален въртящ момент до 430 Нм с функцията Sport Boost респективно Launch Control. BMW i5 eDrive40 ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,0 секунди, максималната му скорост е 193 км/ч.

Разположената компактно в дъното на автомобила високоволтова батерия има използваем енергиен капацитет от 81,2 кВтч. За големия пробег освен ефективните електромотори допринасят и най-новото изпълнение на адаптивната рекуперация и интелигентната комбинация на технологията на топлинната помпа за подгряване и охлаждане на интериора, задвижването и високоволтовата батерия. Съответните стойности според WLTP са 455 – 516 километра за BMW i5 M60 xDrive и 477 – 582 километра за BMW i5 eDrive40. С новата функция MAX RANGE при нужда пробегът може да бъде увеличен с до 25 % чрез ограничаване на мощността и скоростта, както и деактивиране на комфортните функции.

Иновативни решения за зареждане на BMW Charging

Combined Charging Unit (CCU) на BMW i5 серийно позволява зареждане с променлив ток с мощност до 11 кВт и опционално с до 22 кВт. Зареждането с прав ток е възможно с мощност до 205 кВт. Така нивото на заряд на батерията на BMW i5 може за 30 минути да се увеличи от 10 до 80 %.

За BMW i5, както и за Plug-in хибридните модели се предлага новото Connected Home Charging. То създава предпоставките са оптимизирано соларно зареждане и според товара (ниво 1), както и да зареждане с оптимизирани разходи на базата на динамична тарифа за електроенергия (ниво 2, от 2024 г.). Освен това гамата на BMW Charging и стратегическия партньор E.ON поставя основите за свързаност с енергийния пазар чрез двупосочно зареждане при бъдещите поколения автомобили. Освен това напълно електрическите модели на новото BMW Серия 5 са първите автомобили на марката, които са съвместими с новата функция Plug & Charge. По този начин автомобилът се удостоверява автоматично в съвместими обществени станции за зареждане, без да използва приложение или карта за зареждане. Уникална функция е опцията за множество договори, която клиентите могат да използват, за да съхраняват дигитално в автомобила до пет индивидуални договора за електроенергия за зареждане с активиран Plug & Charge от различни доставчици.

Нови бензинови и дизелови двигатели с 48-волтова технология Mild  Hybrid

В зависимост от пазара ще се предлагат и бензинови и дизелови задвижвания от най-новото поколение на двигателите на BMW Group Efficient Dynamics. Всички те вече са оборудвани с 48-волтова технология Mild-Hybrid и серийно са комбинирани с нова 8-степенна трансмисия Steptronic Sport.

В Европа при въвеждането на пазара ще се предлагат четирицилиндровите модели BMW 520i Седан (среден разход на гориво: 6,4 – 5,7 л/ 100 км; CO2 емисии: 144 – 130 г/км според WLTP) със 153 кВт/208 к.с., както и BMW 520d Седан (среден разход на гориво 5,6 – 5,1 л/ 100 км; CO2 емисии: 147 – 133 г/км според WLTP) и BMW 520d xDrive Limousine (среден разход на гориво: 6,0 – 5,5 л/ 100 км; CO2 емисии: 157 – 143 г/км според WLTP) с мощност 145 кВт/197 к.с. Извън Европа ще се предлагат и други бензинови двигатели с 4 и 6 цилиндъра. През пролетта на 2024 година моделната гама ще бъде допълнена с два варианта с Plug-in хибридни задвижвания от най-ново поколение. От 2024 г. за BMW Серия 5 Седан ще се предлага и нов редови шестцилиндров двигател. Също така през 2024 година ще бъде представен и още един вариант на BMW i5 с електрическо задвижване на четирите колела.

Уникален баланс между динамика на управлението и комфорт при дълги пътувания

При новото поколение на BMW Серия 5 Седан допълнително е оптимизиран и характерният баланс между максимален спортен дух и висок комфорт при дълги пътувания. За това допринасят най-дългото междуосие в горния сегмент на средния клас, разширената следа на предната и задната ос, почти перфектното разпределение на теглото между осите от 50:50, интелигентната олекотена конструкция, както и повишената здравина на каросерията и свързаността на окачването.

Всеобхватно модернизираното окачване, както и контролните системи са съгласувани със специфичното за модела задвижване и разпределението на теглото. То серийно включва и ARB контрол на сцеплението, интегрирана спирачна система и спортно кормилно управление с променливо предавателно число. Като опция се предлагат М спортно окачване, М спортна спирачна система и Адаптивно окачване Professional (серийно при BMW i5 M60 xDrive) с амортисьори с електронно управление, Интегрално активно кормилно управление и ново управление на страничната динамика. Опционалното М окачване Professional допълнително включва активна стабилизация при наклоняване с Aktive Roll Comfort. Серийното оборудване включва и алуминиеви джанти с размер 18 инча респективно 19 инча (BMW i5 и Plug-in хибридни модели). Като опция се предлагат до 21-инчови алуминиеви джанти и Performance гуми.

Интензивни възможности за автоматизирано шофиране: нов асистент за магистрала, уникален активен асистент за смяна на лентата  

Серийно, респективно опционално за новото BMW Серия 5 Седан се предлага значително разширен избор от системи за автоматизирано шофиране и паркиране. Иновативната технологична платформа създава предпоставките за тяхната изключителна функционалност.

Акцентът в гамата е иновативният Асистент за шофиране Professional включително асистент за завиване и водене в лентата и контрол на дистанцията с функция Stop & Go. В САЩ и Канада, както и в Германия той включва и новия асистент за шофиране на магистрали, който подпомага водача с кормилното управление при автомагистрали с отделни ленти за движение. При скорост до 130 км/ч е възможно да отместите ръцете си от волана и да ги позиционирате удобно, като в същото време водачът внимателно следи случващото се на пътя. Като световна новост при новото BMW Серия 5 системата включва и активен асистент за смяна на лентата с потвърждение с поглед. По този начин тази комфортна асистираща система се издига до ново ниво на взаимодействие между човека и автомобила. Автомобилът предлага смяна на лентата, като тя за пръв път може да бъде потвърдена с поглед към страничното огледало. Асистентът за смяна на лентата поема необходимото за това въртене на волана автоматизирано, когато ситуацията на пътя го позволява.

Новото BMW Серия 5 Седан серийно се оборудва и с Асистент за паркиране вкл. Асистент за движение на заден ход. С опционалния Асистент за паркиране Professional предварително запаметени автоматизирани маневри при паркиране с дължина до 200 метра могат да бъдат управлявани от автомобила или чрез смартфона.

Интуитивно управление и нови дигитални изживявания: BMW iDrive с „ QuickSelect “ и BMW Operating System 8.5

За характерното изживяване при шофиране и пътуване в новото BMW Серия 5 Седан допринася и модернизираната Infotainment система BMW iDrive с „QuickSelect“. Тя е базирана на BMW Operating System 8.5 и предлага оформен по нов начин начален екран с вертикално разположени функционални символи от страната на водача. Системата за бърз достъп „QuickSelect“ позволява лесен избор на функции без преминаване през подменю. По този начин в системата навлиза подобрена, ориентирана към устройствата от потребителската електроника структура на менютата.

Новото BMW iDrive е комбинирано и с BMW Curved Display и BMW Intelligent Personal Assistant. Така то е последователно насочено към управление с докосване и гласови команди. Освен това новото BMW Серия 5 Седан предлага и бутони на волана и BMW iDrive контролер на средната конзола. Допълнителното оборудване BMW Live Cockpit Professional включва BMW Head-Up дисплей, както и Augmented View на контролния дисплей или арматурното табло. Освен това опционално се предлага BMW Natural Interaction за управление на функциите с жестове.

Премиера за In  Car  Gaming в новото BMW Серия 5 Седан

Освен това BMW Operating System 8.5 предлага по-широка гама от дигитално съдържание за информация и забавление, по-бързи цикли на обновяване на функциите, подобрена информация за точките за зареждане на електрически автомобили и оптимизирани опции за достъп до много специфични онлайн услуги. Възможен е и VideoStreaming на контролния дисплей, както и използването на иновативна форма за игри в автомобила In-Car-Gaming с платформата AirConsole, която беше представена за първи път в новото BMW Серия 5 Седан. При спрял автомобил водачът и пътниците например могат да играят така наречените Casual Games, за да преодолеят времето за чакане при зареждане на високоволтовата батерия на BMW i5.

Оптимизирана свързаност до четири 5 G антени за мобилна връзка

Сред другите новости е и графиката при посрещане със светлина и личен поздрав, който опционално включва и динамичен светлинен килим. BMW Digital Key Plus вече е достъпен за съвместими смартфони с операционни системи iOS или Android, както и за Apple Watch. Със серийните две или опционалните четири 5G антени за мобилна връзка се осигурява оптималната свързаност и качество на телефонната връзка при новия бизнес седан. Personal eSIM интегрира напълно автомобила в дигиталната екосистема на клиента. В подбрани държави BMW ID позволява автоматичното заплащане за паркиране от автомобила.

За цялостно изживяване при шофиране в новото BMW Серия 5 Седан има избор от до шест My Modes. Серийното оборудване включва и оптимизирана интеграция на смартфони чрез Apple CarPlay® и Android Auto™. С функцията Remote Software Upgrades автомобилът винаги е с най-актуалната версия на софтуера. В BMW ConnectedDrive Store клиентите могат безплатно да тестват подбрани функции за един месец и след това да ги активират за определен срок.

С въвеждането на пазара на новото BMW Серия 5 Седан започва една нова ера в областта на обслужването на клиентите. С Proactive Care BMW създава една нова платформа за контакт с клиентите при нужда от най-различни видове обслужване и сервиз. Фокусът е поставен върху възможността нуждата от сервизно обслужване на автомобила да бъде разпознавана с изкуствен интелект и на клиентите проактивно да бъдат предлагат  решения, които в зависимост от спешността се реализират чрез подходящия канал.

The post Новото BMW Серия 5 вече е факт! appeared first on AUTOCLUB.bg.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Audi обяви дебюта на два нови модела (ВИДЕО)
Следваща публикация Цените на най-популярната употребявана Tesla паднаха. Вижте коклко струва Model Y и в България
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!