Употребяваните автомобили продължават да поскъпват! Докога?

Време за четене:1 Минути, 9 Секунди

Цената на новите автомобили ще се повиши, тъй като автомобилните производители ще се опитат да минимизират щетите, получени по време на пандемията. Това са прогнозни данни на специалисти от австрийския автомобилен клуб ÖAMTC, но това е добре известно от информацията на специализираната преса през последните месеци.

По-интересно за нас българите е какво се случва с употребяваните автомобили в Европа. Статистиката показва, че цените на употребяваните автомобили от масовия сегмент от класове B и C през септември и октомври нарастват с от 4 до 14% спрямо аналогичния период на миналата година.

През май 2021 г. средната цена на употребявана кола в масовия сегмент е била 5 200 евро. До края на лятото тази средна стойност се увеличава с 1,2%, но през есента цените на употребяваните автомобили започнаха да растат лавинообразно. Стигна се дотам, че през октомври средната цена на масов употребяван автомобил е по-висока с 14,4%.

Анализаторите в сектора обаче са на мнение, че спад скоро няма да има, но увеличението на цените не може да е безкрайно. В крайна сметка, пазарът се диктува, както от предлагане, така и от покупателната способност на населението.

А както знаем, у нас тя е ниска, така че може да се прогнозира, че поскъпването на употребяваните коли няма да продължи дълго, а към средата на следващата година отново се очаква нормализиране на цените, които все пак ще останат по-високи.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Камионът, който се правеше и у нас и се продаваше еднакво добре и в соц. страните, и на Запад
Следваща публикация Автомобилът на Apple ще изглежда така!
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!