Камионът, който се правеше и у нас и се продаваше еднакво добре и в соц. страните, и на Запад

Време за четене:2 Минути, 42 Секунди

Камионът Super Goelette е от гамата малки търговски превозни средства и се произвежда от Saviem, но първоначално се предлаган на пазара от Renault. Това става през периода 1965 – 1970 г., след това от 1971 до 1980 г. от Saviem и накрая от Renault Véhicules Industriels (RVI) между 1980 и 1982 г.

Марката Avia, която се появява на бял свят през 1919 година, като компания за производство на самолети, през 1946- а се преориентира към лекотоварни превозни средства. Именно тогава тя е собственост на Skoda, а камионът, който ѝ носи най-голям успех е въпросният Saviem Super-Goelette.

У нас той първоначално е познат именно, като Avia, но след това и като Madara 201. Камионът е произвеждан в държавния завод "Мадара" в Шумен, по лиценз и с техническата помощ на Avia. Моделът 201 се явява заместител на Мадара от серия 400, базирани на съветския ГАЗ- 53.

А иначе, както вече споменахме, Super Goelette е разработен от поделението на Renault за товарни автомобили. Този камион започва да се произвежда през 1965 г. Моделът се предлага в два варианта, които се различават само по товароносимостта и двигателите. По-лекият носи обозначението SG-2, а по-тежкият – SG-4.

Super-Goelette намира широко приложение не само като лек камион. На популярност се радват фургоните и хладилните версии. На базата на SG са създадени множество специални машини за нуждите на комуналните и спасителни служби, както и на полицията. Моделът става толкова успешен, че лицензът за производството му е продаден в Италия още в края на 60-те години, където се продава под марката Alfa-Romeo.

От 1969 г. Super-Goelette започва да се произвежда и в Германия с емблемата на… MAN. Renault и немската компания си разменят лицензи. Французите предоставят шасито, а германците – разработения наскоро дизелов двигател, от какъвто камионът има огромна нужда за успешен износ. МАN 7-90 се предлга във варианти лек камион и фургон.

Най-голям търговски успех обаче носи продажбата на лиценза в Чехословакия. Производството в Летняни започва през 1969 г. и продължава до 1997-а. може да се каже, че SG става най-известен именно под марката AVIA, която предлага около 30 варианта с различни двигатели и надстройки.

Социалистическият лагер се запознава с AVIA A15-20 през 1977 г., когато изтича договорът с французите и чешките камиони вече могат да се изнасят за страните от Съвета за икономическа взаимопомощ. Нуждите от такъв камион са толкова остри, че чехите не могат да насмогнат на търсенето.

AVIA превъзхожда руските аналози ГАЗ-52 и ГАЗ-53 до такава степен, че в между шофьорите в социалистическите предприятия не на шега започва съперничество кой да кара чехословашките камиони. Западните технически решения, ергономията и удобствата за водача си казват думата.

Super-Goelette се изявява и в спорта. Saviem TP-3 Sahara, създаден на базата на фургона SG-2, се представя добре в африканските ралита, които стават много популярни във Франция през втората половина на 70-те.

Кемперите и фургоните за техническа помощ на Saviem остават неизменни спътници на участниците в почти всички големи автомобилни състезания в Сахара и други труднодостъпни места в Африка и Азия.

Различните превъплъщения на Super-Goelette се сещат по пътищата и до ден-днешен. Собствениците продължават да си ги харесват заради надеждността, евтината поддръжка и отличната ремонтопригодност.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Volkswagen нае 50 овце на работа
Следваща публикация Употребяваните автомобили продължават да поскъпват! Докога?
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!