Струва ли си да сипвате 100-октанов бензин в колата?

Време за четене:1 Минути, 3 Секунди

Най-добре е да пълните резервоара на автомобила с бензин, препоръчан от производителя. Въпреки това, специалните марки гориво, тези с разни добавки, включително и най-високооктановия бензин A-100, станаха популярни и се предлагат на всяка бензиностанция. Този вид горива са по-скъпи, но струва ли си да зареждаме стандартен автомобил, пригоден да работи с А95, с 100-октанов?

Смята се, че колкото по-високо е октановото число, толкова по-добре гори горивото. Това мнение обаче е невярно. Октановото число показва степента на устойчивост на бензина на експлозивно неконтролирано изгаряне в цилиндрите.

Реално бензинът A-100 е еволюцията на предишния 98. В допълнение, това гориво не натоварва двигателя, а също така намалява количеството вредни емисии. Тоест бензинът A-100 не е вреден за двигателя, но няма и осезаема полза от него.

Някои смятат, че има смисъл да се зареждат със 100-октанов бензин коли с малки турбо двигатели, които са предназначени стандартно за А-95. По-конкретно говорим за по-нови коли, отговарящи на стандартите Euro-5 и Euro-6.

Това мнение се основава на факта, че по-високото октаново число увеличава мощността и подобрява защитата срещу експлозивно изгаряне в цилиндрите при повишени натоварвания и до голяма степен е вярно. Всички останали автомобили обаче няма и осезаема полза от 100-октанов бензин.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Как “Богинята” на Citroen се превърна в хот-род шедьовър
Следваща публикация Най-мощното BMW ще дебютира на 29 ноември
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!