IBM научи колите на Maserati да “виждат” зад ъгъла

Време за четене:1 Минути, 14 Секунди

Улиците на италианския град Модена се превърнаха в тестова площадка за разработване на нова технология за избягване на сблъсък, която позволява на автомобилите да "виждат" през сградите и други превозни средства, за да избегнат инциденти. Проектът CLASS се организира от екипа на IBM Research в сътрудничество с Университета на Модена и Реджо Емилия (UNIMORE), Суперкомпютърния център в Барселона (BSC), Atos, италианската марка Maserati и община Модена.

Като част от проекта, IBM разработи експериментален прототип на система, която комбинира периферни изчисления с облачни инфраструктури, свързвайки общинския устройствен план и превозни средства като източници на информация за кръстосано валидиране в реално време. Специалистите инсталират сензори по улиците и ги свързват с центъра за данни на града чрез оптична мрежа. Този център започна да функционира като облак.

Седанът Maserati Quattroporte и кросоувърът Levante са оборудвани с различни сензори, включително HD камери, лидари и GPS, свързани към инфраструктурата на града чрез специален сегмент на LTE мрежата. Автомобилите са оборудвани и с графични ускорители Nvidia Jetson и лаптопи Advanced Driver Assistance System.

По време на тестове като част от проекта CLASS, Maserati Quattroporte и Levante се движат по улиците на Модена, изпращайки данни от сензорите си до центъра на града. Предупрежденията за потенциална опасност се показват на екраните на лаптопите. Известията активно предупреждават водачите за потенциални сблъсъци и препятствия, давайки им достатъчно време да реагират. Ключът към ефективната работа на системата е интегрирането в реално време на данни от камери и сензори, инсталирани на преминаващи превозни средства, с автомобила и облака.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация 10 коли, които зад Океана запазват максимално висока цена дори и след 5 години
Следваща публикация Най-накрая “Дизелгейт” и за американски автомобили
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!