Бензинът поскъпва: Струва ли си да монтирате АГУ

Време за четене:1 Минути, 33 Секунди

Монтирането на оборудване за пропан-бутан принципно води до промени на цялото превозно средство. От друга страна, автомобил с LPG е по-икономичен от финансова гледна точка, тъй като се изразходва почти същото количество газ, но цената е наполовина от тази на бензина.

Предимства на колите с АГУ

Автогазът е не само по-евтин, но и по-екологичен. Автомобилите с пропан-бутан са най-екологичният транспорт след електрическите превозни средства. Разбира се, той съдържа и вредни вещества, но те са много по-малко, отколкото в бензина.

Също така при използване на газ двигателят се замърсява много по-бавно, отново поради по-малкото количество примеси. Освен това смяната на маслото може да се извършва на по-големи интервали.

Недостатъци на колите с АГУ

В името на икономичността и екологичността ще трябва да пожертвате малко от мощността на автомобила. Причината за това е различното октаново число на газта. Дори ако нивото на компресия остане същото, това гориво гори по-бавно и по-лошо. Но този проблем е частично решен в последните поколения на газовите уредби.

Струва си да се отбележат и трудностите при стартиране на двигателя през студения сезон. Въпреки че обикновено такъв проблем обикновено възниква, когато LPG е инсталиран неправилно.

HBO заема много място в багажника. Но това не се отразява много на автомобили с голямо багажно отделение.

Ще трябва да решим проблеми с документацията, тъй като след инсталирането на оборудването за пропан-бутан ще е необходимо да се въведе преоборудването на вида гориво в информационния талон.

Като цяло обаче основните недостатъци не са чак толкова сериозни и имайки предвид все по-голямото поскъпване на бензина, то монтирането на АГУ става все по-примамлива идея за средностатистическия български шофьор. Трябва добре да си направите сметка колко струва хубава (модерна) газова уредба и предвид това колко километра изминавате годишно, да определите кога автомобилът ви ще стане по-икономичен откъм разходи за гориво.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Mercedes представи новия SL с 4х4 и бензинов V8 с 577 конски сили
Следваща публикация Rolls Royce представи Ghost за младите с 591 конски сили
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!