Китайската инвазия стартира: Xiaomi каза кога ще започне масово производство на автомобили

Време за четене:1 Минути, 40 Секунди

Китайскиата компания Xiaomi се готви да навлезе на автомобилния пазар. Според изпълнителния директор на технологичния гигант Лей Джун, работата по първата кола Xiaomi протича с ускорени темпове, което ще ѝ позволи да влезе в масово производство през първата половина на 2024 година. Според данни от CNBC, веднага след това съобщение стойността на акциите на Xiaomi в Хонконг се е повишила с повече от пет процента.

Xiaomi обяви появата на своя собствена кола през март тази година. По-късно компанията създава специално подразделение за новите електромобили – Xiaomi Automobile. През септември беше съобщено, че 300 души работят по първата електрическа кола, а сега Джун разказа, че 450 служители се трудят неуморно в техническия център, както и за десетки договори, сключени с различни партньори. Отделението се ръководи от самия Лей Джун.

Регистрираният капитал на новосформираното подразделение възлиза на 10 милиарда юана, или 1.55 милиарда долара. През март Xiaomi обеща да инвестира още 10 милиарда долара в развитието на електрически автомобили за 10 години. Това ще позволи на компанията да се конкурира както с китайските Nio и Xpeng, така и с американската Tesla. Освен това Apple подготвя своя собствена електрическа кола: според съобщения в медиите, базираната в Купертино компания може да пусне първата си кола на поточната линия през същата 2024 година.

Що се отнася до самия автомобил Xiaomi, засега почти нищо не се знае за него. Съдейки по тийзъра, в който електрическата кола е скрита под покривало, първородният модел на компанията ще бъде седан. Планира се автомобилът да бъде оборудван с автопилот от четвърто ниво по международния мащаб SAE: това означава, че той ще може да се управлява без човешка намеса, но само по специално определени маршрути.

Ден преди изявлението на Xiaomi три електрически превозни средства бяха показани от друг технологичен гигант – Foxconn от Тайван, който е основният партньор на Apple в сглобяването на смартфоните iPhone. Седанът, кросоувърът и електрическият микробус са построени на една и съща модулна платформа MIH и са кръстени по начина на електрическите автомобили на Tesla – Модел Е, Модел С и Модел Т.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Класическо състезателно Porsche за 1 милион евро катастрофира на „Спа“ (ВИДЕО)
Следваща публикация Новият Range Rover дебютира след по-малко от седмица (ВИДЕО)
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!