Skoda спира производството на автомобили до края на годината

Време за четене:1 Минути, 24 Секунди

Skoda Auto обяви "значително намаляване или дори спиране" на производството във фабриките си в Чехия от 18 октомври до края на 2021 г. Информацята е на Reuters. Причината е недостигът на електронни компоненти, довел до натрупване на недостатъчно оборудвани автомобили. Днес над 50 хиляди екземпляра стоят бездействащи в складовете на марката и чакат чипове. В същото време клиентите трябва да чакат нови автомобили с месеци.

Според представителя на ръководството на компанията Томаш Котера, компанията ще концентрира всичките си усилия върху завършването на сглобяването на почти готовите превозни средства, за да ги „достави на клиентите възможно най -скоро“. Работниците, които остават без работа, ще получават 85 процента от редовната си заплата.

Ограниченията на производството на Skoda, които ще продължат два месеца и половина, ще бъдат най-тежките за автомобилната индустрия в цяла Централна Европа. Според експерти спирането на фабриките ще причини сериозни щети на чешката икономика, тъй като Skoda е най-големият износител и заема една четвърт от индустриалния сектор в страната, като осигурява работни места за 35 хиляди души.

Ситуацията с доставките на полупроводници постепенно ще се подобри през втората половина на следващата година, казват от Skoda. Други европейски автомобилни производители изразиха по-малко оптимистични прогнози. Шефът на концерна Daimler Ола Калениус заяви, че дефицитът ще бъде премахнат не по -рано от 2023 г. Генералният директор на Volkswagen Хърбърт Диес е съгласен с него, като смята, че недостигът на микроелектроника ще се отрази на производството „през следващите месеци и дори години“.

Само през 2021 г. загубите на световната автомобилна индустрия поради дефицита ще възлизат на около 210 млрд. долара, изчислиха анализатори, а заводите ще произведат поне седем милиона автомобила по-малко от планираното.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Bugatti за $9 млн. и предшественикът му зашеметиха тълпите във Villa d’Este
Следваща публикация Skoda разкри повече подробности за новия си бюджетен модел
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!