Кражбата на катализатори се превръща в пандемия. Трябват спешни мерки

Време за четене:3 Минути, 46 Секунди

Много от държавите по света вече обмислят сериозни санкции срещу кражбата и търговията с автомобилни катализатори. Най-пресният такъв пример е от зад Океана, но веригата е толкова свързана, че засяга и страните от т.нар. Източен блок. Във връзка с разрастващата се тенденция за кражба на катализатори, законодателите от Юта обмислят сериозни санкции срещу кражбата на катализатор, защото според тях продажбата на ценните метали, намиращи се в тези устройства процъфтява на черния пазар в световен мащаб.

Депутатът Райън Уилкокс, републиканец, който представлява House District 7, инициира законопроект за създаване на държавна база данни за продажбите на катализатори. „Искаме да отсеем незаконните продажби от законните, като направим точна регулация на законните начини за демонтаж и преработка на катализатори“, казва Уилкокс. Обичайният канал е през депата за рециклиране на метали.

„Лицата, които ги крадат, обикновено са наркомани“, заявява Кендис Дейли, представител на индустрията за рециклиране в Юта, по време на изслушване на законопроекта в Капитолия пред Временната комисия по правоприлагане и наказателно правосъдие.

Дейли каза, че текущата ставка за унция за родий тази седмица е 9 950 долара. Паладият струва 1 967 долара за унция, а платината е 928 долара, изброявайки трите ценни метала, които обикновено се срещат в катализаторите.

"Сега, крадците по цял свят се опитват да продават откраднати катализатори на рециклиращи компании, които в много от случаите са успешни, тъй като липсват проследяване и прилагане на по-строги мерки, следователно е необходима база данни", казва Крис Уолдън, надзорен агент на прокуратурата в Юта.

Офисът на AG вече проведе операция Urban Mining, като вследствие на нея бяха взети заповеди за претърсване на складове за съхранение на метали в окръг Дейвис. Само за един ден разследващите откриха 124 откраднати катализатора и пет торби с насипен материал от вътрешностите на устройствата. Агентите арестуваха трима души.

Уилкокс казва в друго интервю, че разследването е открило престъпна група за кражба на катализатори, работеща в Източна Европа, а материалите са били изпращани до Малайзия. „В САЩ също се използват хора от източния блок, които са доказани престъпници. Плаща им се добре", завършва интервюто Уилкокс.

Един от най-лошите аспекти на тенденцията е, че кражбите на катализатори най-често са насочени към превозни средства, паркирани по улици, алеи или паркинги пред жилищни блокове. „Това е просто истинска трагедия, количеството пари, което струва на всяко семейство откраднат катализатор не е никак малко“, допълва ситуацията Уилкокс. "В моя квартал повечето хора нямат гаражи."

Националното бюро за застрахователна престъпност изчислява, че средната цена на подмяна на катализатора е 1800 долара. Данните, предоставени от офиса на AG, показват, че кражбите на катализатори са нараснали в Юта, като са скочили от 110 през 2018 г. на 654 през 2020 г. и над 1 000 през първите девет месеца на тази година.

В допълнение към създаването на база данни, законопроектът на Уилкокс ще ограничи продажбите на катализатори до търговци на скрап и бази за рециклиране на автомобили. Информацията за това откъде е свален катализаторът ще се декларира по време на покупката и ако едно и също лице се опитва да продаде повече от един катализатор седмично ще бъде разследвано.

Кендис Дейли каза, че е работила със сенатора от Огдън Джон Грайнер, който е бил и началник на полицията, по законопроект за борба с кражбите на метали още през 2007 г.

"Тази мярка създаде система, чрез която полицейските управления изпращат по имейл подозрителна информация за рециклиращи компании, които след това се наблюдават от полицията, ако е необходимо. Но поради текучеството на служителите и други причини, системата се разпадна и всъщност не работи така, както беше замислена“.

Тя призова депутатите да положат „екипни усилия“ и да не налагат тежестта на новата програма само върху рециклиращите компании. „Крадците няма да бъдат арестувани и вкарвани в затвора, защото няма достатъчно места в затворите и клиники за лечение на наркозависими, а правоохранителните органи се нуждаят от повече служители“, твърди Дейли.

Сенаторът Карън Мейн, демократ от окръг Солт Лейк, който ще спонсорира законопроекта в Сената, заяви, че всеки, който паркира кола публично, е изложен на риск. „Двете дъщери на съседката ми отидоха на концерт и когато се върнаха, колите нямаха катализатори“, казва Мейн.

За сега обаче мерките са превантивни. За да се опитат да избегнат кражба на катализатор, собствениците на превозни средства могат да инсталират устройства против кражба и да паркират в заключени гаражи или добре осветени зони, съветват от изследователската фирма BeenVerified. В обществени парцели собствениците трябва да паркират в близост до входове или там, където пешеходният трафик е голям.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Alfa Romeo ще представя нов модел всяка година
Следваща публикация Volvo стартира производството на C40 Recharge в Белгия
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!