„Звярът от Изток” Lada Niva се продава евтино във Великобритания, но има уловка

Време за четене:1 Минути, 53 Секунди

Според официални становища на медиите от Острова, Lada Niva е проектирана като универсален селскостопански автомобил, евтин за производство и лесен за ремонт, и поради тази причина се използва основно в селските райони на бившия СССР – това припомня британският The Sun.

Какво мислят британците?

Самите британци обаче са на друго мнение. Според мнозина от тях автомобилът е проектиран да бъде издръжлив, надежден, евтин и лесен за ремонт. Той е построен с проста конструкция и прости материали и не се счита за особено технологичен, но въпреки това е идеален за много от англичаните.

От въвеждането му през 1977 г. повечето съвременни купувачи на автомобили искат нещо повече от превозно средство. Хората искат петзвездни оценки за безопасност от Euro NCAP, системи за забавление в колата и аеродинамични характеристики, съчетани с икономия на гориво. Но все пак има шофьори, които ценят простотата и надеждността на дизайна на Lada, въпреки квадратната ѝ форма и остарелите системи за сигурност. Ето защо британската компания Blackheath Developments Ltd все още внася Niva във Великобритания.

Колко им струва?

Lada Niva струва £ 12 595 (14 800 евро) плюс ДДС за базовия модел. Освен това клиентът ще трябва сам да регистрира новото си превозно средство, когато то пристигне в Обединеното кралство, процес включващ репатрирането му в DVSA тестово съоръжение и заплащане на такса, след което трябва да се плати друга такса на Агенцията за лицензиране на водачи и превозни средства (DVLA). Ако клиентът желае представител на компанията вносител Blackheath Developments да свърши всичко това, цената ще скочи до 17 595 лири стерлинги (€20 700).

Какво се предлага за тези пари?

Проблемът е, че Niva няма съвременни системи и не може да се сравни с нито една съвременна масова кола. Безопасност, скорост, управляемост, комфорт и икономия на гориво – във всички отношения тя изостава дори от най-евтините подобни модели, каквато е Dacia Duster, например. И воланът е отляво, а не, както е обичайно във Великобритания, отдясно. Никой няма да го преработи. Единственият плюс на Niva е проходимост.

Докато старият Land Rover Defender беше прекратен преди пет години, Lada планира да продължи да произвежда Niva 4×4 до 2023 г., така че все още има време за закупуване на нова Niva. Тази Lada може да се разглежда и като реликва от миналите векове, но точно за това жадуват някои шофьори.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Volvo стартира производството на C40 Recharge в Белгия
Следваща публикация Революция или празни приказки: Китайци зареждат електромобил за… 4 минути!
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!