Колко километра може да измине колата, когато светне индикацията за гориво

Време за четене:1 Минути, 18 Секунди

Ако приборния панел светне изображение с бензиноколонка, то това означава, както на всички ни е известно, че колата трябва да се зареди с гориво. Но колко разстояние все още може да бъде преодоляно, остава загадка.

Трябва да се отбележи, че шофирането с критично ниски нива на гориво е много вредно. Горивната система и двигателят страдат от това. Ако шофирате често с празен резервоар, може да запушите горивен филтър. Освен това недостатъчно богата горивна смес може да влезе в двигателя и да повреди катализатора.

Колко гориво остава, когато индикаторът светне, е невъзможно да се каже със сигурност. За различните автомобили индикацията се появява на различно ниво. Обикновено критичният обем на горивото е в диапазона от 5-10 литра и зависи от разхода на двигателя.

Така с включен индикатор колата може да измине 80-100 км на извънградско шофиране. Въпреки че някои модели са в състояние да изминат 110-120 км. Този показател обаче се влияе и от състоянието на автомобила и броя на едновременно работещите системи. Така че радио, ярко осветление или климатик могат да намалят декларирания пробег с критично ниво на горивото.

Ето защо, по-възрастните и по-опитни водачи винаги имат тубичка с гориво в багажника. Това в днешните условия обаче е почти излишно, но съветите, които трябва да спазвате са: да не карате често "на резерва", да знаете, че с нея можете да изминете около поне 50 километра и да не се доверявате на компютъра, който отчита оставащо разстояние с налично гориво. Той пресмята това по последен среден разход, което често пъти може да ви подведе.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Китайски коли на ток започват инвазия в Европа
Следваща публикация Какво да направите, ако от ауспуха излиза вода и как това застрашава колата
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!