Само след шест месеца Норвегия казва сбогом на автомобилите с ДВГ

Време за четене:1 Минути, 46 Секунди

Продажбите на нови автомобили в Норвегия за 2021 година показват, че най-популярната кола с бензинов двигател заема… 38-то място. Експертите пррогнозират, че след шест месеца нито един норвежец няма да купува автомобили с двигатели с вътрешно горене. Норвегия ще спре да продава автомобили с двигатели с вътрешно горене след април 2022 г. Това съобщава изданието Drive Tribe.

В страната отдавна се говори за възможна забрана за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Статистиката показва, че и сега бензиновите автомобили почти не се купуват. През януари 2017 г. половината от продажбите вече бяха за електрически автомобили и оттогава цифрите непрекъснато растат. Например от януари до август 2021 г. в Норвегия делът на електрическите автомобили и хибридите вече е 91,34% от общия им брой.

От 15 -те най-продавани модела тази година няма нито един автомобил само с ДВГ – в списъка има 14 електрически автомобила и един хибрид. Най-успешният бензинов модел – Volkswagen Tiguan заема 38-то място по продажби в Норвегия от началото на годината.

Експертите смятат, че тази тенденция ще продължи и в бъдеще, така че автомобилите, задвижвани от двигатели с вътрешно горене в страната, скоро просто няма да са от полза за никого. Според техните прогнози през април 2022 г. продажбите на такива модели ще достигнат нула – това е 3 години по-рано от планираното от норвежките власти.

Намаляващата тенденция в интереса на купувачите към автомобили с ДВГ не е чисто норвежка, а в световен мащаб. Правителствата на различни държави и автомобилните производители си поставят различни срокове за изоставяне на автомобили с бензин и дизел.

Например Ford до 2030 г. възнамерява да се откаже от производството на „вредни“ автомобили в Европа. Като цяло през следващите 10 години редица автопроизводители планират напълно да изоставят автомобилите с традиционни бензинови и дизелови двигатели.

През 2025 г. Volvo няма да има автомобили с класически двигатели с вътрешно горене, които ще бъдат заменени с плъгин хибриди и електрически превозни средства. По същото време британската марка Jaguar ще прехвърли всичките си нови модели на електрическа тяга, а през следващите 10-15 години германското Audi планира напълно да премине към производството на електрически автомобили.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Кражбите на автомобили са се увеличили с 11.8 процента през 2020 година
Следваща публикация Maybach празнува 100 години с лимитирана серия S-Klasse и GLS
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!