Ето я Lada-та Niva, която ще участва на “Дакар”

Време за четене:1 Минути, 18 Секунди

Официалното издание на АвтоВАЗ публикува първите снимки на модифицирания "джип" Lada Niva, който ще участва в рали-маратона "Дакар" през януари 2022 г. Руската кола, произведена през 1984 година, е претърпяла голяма модернизация. Автомобилът ще трябва да измине около шест хиляди километра.

Ралито ще се проведе от 2 до 14 януари в Саудитска Арабия. Швейцарски пилоти от Niva Red Legend Team ще участват в категорията Dakar Classic, където ще бъдат допуснати автомобили, участвали в ралито Париж-Дакар през миналия век. За този клас организаторите на състезанието ще подготвят малко по-лесен маршрут, отколкото за съвременните състезателни автомобили. Участниците обаче ще трябва да преодолеят около шест хиляди километра.

Основните технически изисквания за ретро автомобили са свързани с наличието на обикновен двигател. Останалата част от спортната Niva е претърпяла сериозни модификации. На покрива на всъдехода инженерите инсталират въздухозаборници, а отпред се появява и допълнителна оптика. Почти всички пластмасови елементи са изчезнали от интериора на Lada Niva. Освен това в кабината са поставени метален ролкейдж, състезателни седалки с многоточкови колани и ново табло.

В момента модифицираната Niva е изпратена в Швейцария, където пилотите продължават да се подготвят за "Дакар". Очаква се яркочервени пламъци и други декоративни елементи да бъдат нанесени върху каросерията на всъдехода преди състезанието. Предстоящото състезание ще бъде първото за Lada Niva през последните 35 години.

В началото на юни стана известно, че Lada Niva ще се завърне на международния рали-маратон "Дакар" в специална категория. Състезателният "джип" е построен на базата на ВАЗ-2121, който швейцарските спортисти купуват от Новосибирск.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Хеликоптер кацна на покрива на Skoda Kodiaq (ВИДЕО)
Следваща публикация Германско студио за доработка на Ferrari и Porsche “посегна” на Dacia Duster (Специално за “Сектанта”)
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!