Колко (и какви) коли остави Америка на афганистанските терористи?

Време за четене:1 Минути, 34 Секунди

Колко харчат САЩ за бронирани превозни средства – цифрите изненадват

Във видеото, което ви показваме по-долу, американски войници унищожават военна техника, преди да напуснат Афганистан. Когато американските войски се изтеглиха от Афганистан в края на миналия месец, те не взеха цялото оборудване със себе си. Оставиха хиляди високопроходими автомобили Ford Ranger и Humvee.

Веднага се появиха слухове, че талибаните бързо са се докопали до американските военни транспортни средства, които са на стойност 83 милиона долара.

При проверка на фактите обаче, The Washington Post обяснява, че въпросната сума от 83 милиона долара е свързана с инвестицията във Фонда за силите за сигурност на Афганистан след инвазията в САЩ през 2001 г. Според доклад на правителствената сметна палата за 2017 г. само 29% от тези пари са отишли ​​за оборудване и по-конкретно за транспорт.

Според същия доклад 76 000 превозни средства са закупени с пари на данъкоплатците в САЩ между 2005 и 2016 г. за използване в Афганистан, включително 43 000 пикапа Ford Ranger, 22 000 Humvee и 900 MRAP. Около 70% от превозните средства са прехвърлени на афганистанските въоръжени сили, а останалата част на националната полиция.

Не знаем обаче какво се е случило с всички тези коли. Тези, които са предадени на афганистанските сили за сигурност, може вече да са в ръцете на талибаните. Но, както повечето от оборудването, поръчано в първите дни на военната кампания, някои от колите са вече бракувани, което също не означава, че не могат да се използват от терористите.

Ръководителите на американската армия не са били толкова глупави, за да оставят много сериозни превозни средства, заредени с гориво и готови за използване от новия режим. Или поне така се твърди. Washington Post цитира ръководителя на Централното командване на САЩ генерал Кенет Ф. Макензи-младши, който казва, че преди да напуснат летището в Кабул за последен път, военните окончателно са деактивирали някои от колите (колко не е ясно) и 73 самолета.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Rolls-Royce Cullinan за баш олигарси
Следваща публикация Subaru и Toyota спират своите фабрики
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!