Ключови моменти по отношение на пътната безопасност, които всеки шофьор трябва да знае (ВИДЕО)

Време за четене:2 Минути, 8 Секунди

Финалният епизод на Safety Bri4ka Academy представя ключовите моменти от поредицата и всички 11 серии през последната година. Филип и доц. Димитър Илиев припомнят за най-основните моменти, представени на родния зрител по отношение на пътната безопасност.

„Показахме, че автомобилът не спира на място. Измерихме спирачния път и доказахме, че настоящите коли лесно вдигат 200 км/ч. Ударихме кола в автобус с над 208 км/ч, видяхме как с една грешка могат да се убият 40 души“, коментира Филип. „Скоростта не е само цифра. При удар с висока скорост хората умират, при ниска се отървават без наранявания или с леки“, поясни рали шампионът.

Фокусът във втория епизод е ролята на предпазните колани, изобретението, спасило най-много човешки животи. Той предпазва при удар и преобръщане. Дори при слабо обръщане автомобилът може да мине през изпадналите пътници без колани и да ги премачка. Също така предмети в колата, дори малки, могат да наранят пътниците при удар.

Третият епизод разкри какви са опасностите от използването на мобилен телефон по време на движение, а четвъртият – до какво води шофиране след алкохол и как точно влияе на реакциите. „Показахме, че алкохолът и шофирането са несъвместими. За съжаление имаме все по-чести примери в живота“, коментира Илиев.

Петият епизод е насочен към съветите за шофиране в зимни условия с много важни препоръки за потегляне при почти нулево сцепление. Какви грешки правят пешеходците на пътя и шофьорите на автомобили показва шестия епизод. Всеки четвърти загинал на пътя у нас е пешеходец и проблемът е някъде по средата.

Седмият епизод акцентира върху основните причини за катастрофи. Епизод осем от поредицата изправи един срещу друг автомобила срещу мотоциклета. Но не в единоборство, а как всички участници в движението трябва да се пазят.

Деветият епизод е със съвети при инцидент, как да се окаже първа помощ на пътя и какво трябва да правят участниците в него, а следващият за най-честите грешки, които правят шофьорите и не пазят себе си на пътя.

Десетият епизод е за детската безопасност със съвети как да се подбере подходящото детско столче и какво трябва да знаете, когато возите дете. „Когато млад шофьор взима книжка, той няма откъде да научи цялата тази информация за пътна безопасност. Може само да прочете Закона за движение по пътищата. Ако обаче изгледа всички епизоди по няколко пъти, ще знае всичко, което му е необходимо като опит“, пояснява Димитър Илиев.

Проектът Safety Bri4ka Academy е безпрецедентен по обхват и експериментиране, покривайки всички аспекти на пътната безопасност. Това е финалът на тази поредица, но не и краят. Вижте го.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Най-малкият SUV на Hyundai ще носи името на дух
Следваща публикация Луда автомобилна надпревара в София
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!