Какви и колко коли се продават в Европа

Време за четене:1 Минути, 37 Секунди

Продажбите на леки автомобили в Европа (26 европейски пазара, наблюдавани от JATO Dynamics ) се борят да се възстановят до нива преди пандемията. На този етап обаче пазарите все още не могат да се възстановят от последствията, причинени от пандемията.

През юни тази година са регистрирани почти 1,27 милиона нови автомобила (с 13% повече спрямо предходната година), но това все още е значително по-малко от 1,47 милиона през 2019 г. и 1,6 милиона през 2018 г.

От друга страна, plug-in хибридните автомобили се продават все по-добре. С около 230 000 бройки през юни и рекорден пазарен дял от 18,5% (спрямо 8,2% преди година)!Изцяло електрическите автомобили обаче се продават повече от plug-in хибридите:

BEVs: 126 000 PHEV: 104 000 Общо: 230 000 ( 18,5% пазарен дял )

Топ 10 на най-продаваните модели

Според данните на JATO Dynamics , най-продаваните електрически автомобили през юни са: Tesla Model 3, Renault ZOE, Volkswagen ID.3, Volkswagen ID.4 и Skoda Enyaq iV.

Интересно е, че сред plug-in хибридите, Ford Kuga PHEV е номер едно за пореден месец и уверено върви по пътя си, за да стане вероятно най-продаваният PHEV за 2021 година.

И още нещо любопитно. Tesla Model 3 всъщност е вторият най -продаван автомобил като цяло, независимо от задвижването и с 25 697 продадени бройки, той не е далеч от лидера Volkswagen Golf (27 247).

Golf е следван от Tesla Model 3, която регистрира 25 697 бройки, като общо за годината досега достигна 66 350 броя, което я прави най-популярният електрически автомобил в Европа и 25-ият най-продаван модел в общата класация до юни.

Най-евтината Tesla e най-продавана в Австрия, Норвегия, Швейцария и Великобритания и попадна в топ 10 в Дания, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург и Швеция.

Що се отнася до сегментите на най-продаваните автомобили в Европа, то кросоувърите са еднолично начело, при това с голяма преднина пред субкомпактните модели.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация В кои държави е най-скъпо да притежавате нов автомобил и как е у нас
Следваща публикация Активисти ще блокират изложението в Мюнхен
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!