Как да преодолявате умората по време на шофиране

Време за четене:3 Минути, 56 Секунди

Както тези, които обичат дълги пътувания, така и тези, на които не им се нравят, но им се налага, са склонни да изминават по-голямо от комфортното разстояние за един ден. Първите – за да удължите удоволствието си, а вторите – за да може всичко да приключи възможно най-скоро. Но при всички шофьори умората настъпва рано или късно. Пристигането ѝ обаче може да се забави – като се подготвите предварително. Ето няколко начина как да се случи това.

Графикът на пътуванията трябва да бъде съставен, като се вземат предвид характеристиките на организма. Има ранобудни, има и такива, които не им се доспива до късно вечер и тези различни хора се чувстват комфортно по различно време на деня. Съобразете се с вашия организъм

Преди дълго пътуване първият съвет е да се наспите добре, независимо в коя категория се класирате. Онези, които усещат прилив на бодрост по-близо до нощта, могат да спят до обяд и да започнат пътуването в средата на деня, а ранобудните трябва да изместят заминаването за възможно най-ранния час. И двете начина обаче са по-удобни за пътуване през лятото. Когато светлата част от деня е по-дълга, всички се чувстваме по-бодри. Но през зимата си струва да отметнете максимална част от маршрута през деня.

Всякакви неприятности и прояви на дискомфорт разсейват, дразнят и в крайна сметка изчерпват преждевременно ресурсите на организма. Това е вярно както през целия живот на човек, така и в рамките на едно пътуване.

Има ли проблем с автомобила, то ще сте обсебени от него постоянно, ще спирате по-често, за да проверявате състоянието му и ще се притеснявате се дали ще стигнете до крайната си точка. Това също изморява.

Климатикът не работи? През лятото ще се уморявате по-бързо от жегата и шума на вятъра през отворения прозорец. Износени ли са гумите? При най -малкото влошаване на времето ще започнете да забавяте и ще загубите увереност в сцеплението. Проверете и състоянието на светлините. Това не само ще спести време, но и ще направи шофирането безопасно.

Удобната седалка е изключително важна и е първи помощник в поддържането на енергия и бодрост. Но тук – уви, едва ли много шофьори имат избор по отношение на седалката. Ясно е, че във „класиката“ Lada ще се уморите многократно по-бързо, отколкото ако седите на вентилиран контурен стол с функция масаж в някоя нова премиум кола.

Има много съвети за борба със съня. И най -доброто от тях е да се поддадете на тялото. За да получите жизненост за няколко часа, достатъчно е да подремнете за 15-30 минути. Можете да направите това и на шофьорската седалка. Просто намерете подходяща отбивка.

По време на спирания по пътя за тонизиране можете да измиете лицето си и да направите кратки упражнения. Големият резервоар и ниският разход на гориво са вредни. Между задължителните спирки за зареждане с гориво минават много часове, а някои шофьори не обичат да спират просто така. А трябва: ще загубите малко време, но движението ще ви освежи. С други думи спирайте за почивка по-често.

Трябва да внимавате с храната. Обилната закуска няма да навреди, но по пътя обилният обяд или вечеря бързо ще ви накара да се унесете. По -добре хапнете умерено, въпреки че, разбира се, такъв съвет не може да се нарече здравословен на 100 %.

Комфортният микроклимат е сложна концепция, която включва всичко, което ви заобикаля в колата. Климатикът или парното трябва да поддържат комфортна, основно за водача температура.

Ще се въздържим от съвети относно музикален съпровод. Някои предпочитат лирична музика, а от рок или "метал" получават раздразнение и преждевременна умора. А при други е точно обратното. Просто подберете ободряваща музика за вас. Същото е и с ритъма на движение. Един шофьор се чувства перфектно при 90 км/ч и когато не изпреварва никого. Други се уморяват да шофират с такава монотонна скорост. Просто намерете оптималният ритъм, но не превишавайте ограниченията.

Съвременните електронни помощници в колата поемат много работа. Адаптивният круиз контрол поддържа не само скоростта, но и безопасно разстояние. Други системи ще ви помогнат да останете в лентата и т.н. До определен етап те помагат много, а шофьорът пести енергия с тях.

Има обаче един нюанс. Веднага щом възникне желанието да се разчита изцяло на тях, това е огромна опасност. Съвременните функции не са създадени за напълно независима работа, те трябва постоянно да се наблюдават от водача. И ако последният се отпусне твърде много, не може да се избегне инцидент.

В заключение ще кажем, че следването на всички съвети и планирането на маршрута ви ще ви позволи да изминете повече километри. Не се правете на свръхчовек и си поставяйте реални цели. Никой няма да оцени факта, че сте изминали огромно разстояние без да спирате, а шансовете за инцидент са много големи. Погрижете се за себе си и другите!

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Новото BMW M2 с над 400 конски сили и механична трансмисия
Следваща публикация Mazda дава втори шанс на CX-7, но със “сърце” от Toyota
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!