Знаем ли как да превозваме децата в автомобила? (ВИДЕО)

Време за четене:1 Минути, 53 Секунди

В новия епизод на Safety Bri4ka Academy Филип и доц. Димитър Илиев разкриват кои са най-важните елементи за безопасността на децата в автомобила. Във видеото се показва нагледно какво се случва при катастрофа с дете в необезопасено детско столче и седалка, при челен сблъсък и преобръщане дори с ниска скорост. На специален стенд се демонстрира и какво понася пътник със седнало в него дете при скорост от едва 7 км/ч.

„Детската безопасност е много сериозен проблем, който се пренебрегва. Най-много обичаме децата си, а не ги пазим. Често столчетата не са закопчани. В Европейския съюз вече като изискване се продават и столчета със защита при страничен удар. Не е лошо когато родителите го купуват, да проверят как се справят те на независими тестове. Едно 7-килограмово дете в момента на удара с 50 км/ч става 136 кг. Това е равносилно на падане от между 3-ти и 6-и етаж“, коментира рали шампионът Димитър Илиев.

Обезопасяването с предпазен колан е ключов момент от безопасността на всеки един пътник. При катастрофа този пътник или дете може да претърпи множество наранявания, както и да нанесе наранявания по пътници със закопчани колани. Същото важи и за безразборно оставени по седалката напитки и предмети.

„Дори да имате най-скъпото столче на света, ако то не е монтирано и вързано правилно, все едно нямате. През 2019 г. са загинали 20 деца, или цял клас. Също така са ранени 600 деца в катастрофи. Тези деца загиват заради родителите си, защото не са обезопасени“, поясни Илиев. Съветът на експертите е изпробване на детската седалка върху автомобила, защото има множество различни типове. Ако детето се вози на предната седалка, трябва задължително да се изключи въздушната възглавница.

„В обществото витае мнение, че предната седалка не е безопасна за децата. Но тя е също толкова безопасна, колкото и задната, стига столчето да е обезопасено и да е изключена въздушната възглавница. Новата тенденция е децата да се возят обратно на движението до 4-годишна възраст. Причината е, че главата на бебето и детето е много по-тежка от тялото като съотношение спрямо възрастните. Мускулатурата и скелетната система не са развити, има голям риск при удар. Затова в държава като Швеция това изискване е станало задължително“, коментира Илиев. Вижте повече.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Toyota разработва дизелов хибрид
Следваща публикация Може ли Tesla Model X да се справи с Fiat Panda? (ВИДЕО)
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!