Германски или японски автомобили: кои са по-добри, по-надеждни и по-безопасни (ЧАСТ II)

Време за четене:3 Минути, 46 Секунди

ЧАСТ I

Идеята, че Япония прави по-скучни превозни средства, е вярна в много отношения, но те също знаят как да създават страхотни спортни автомобили. Сред тях Lexus LFA, Nissan GT-R и Mitsubishi Evolution – коли известни със своята бързина и прецизно управление, но като цяло германските подобни автомобили са в пъти повече от японските.

5. Оценки за безопасност

Безопасността на японските и немските автомобили е на високо ниво. Немските и японските автомобили доминират в рейтингите на IIHS, NHTSA, Euro NCAP, ANCAP и др. Например, на церемонията по награждаването на IIHS през 2019 г. японските модели доминираха в повечето категории, но в категорията на големите беше изцяло германска територия.

6. Возия и лукс

Германските производители непрекъснато изтласкват границите, що се отнася до автомобилния дизайн и високотехнологичните иновации. Голям акцент се поставя върху мощността, качеството на возене и лукса. Шофирането на Audi, Mercedes, BMW и Toyota, Honda или Mazda са различни светове. Германските автомобили определено превъзхождат японските по отношение на возия, лукс и екстри.

Японските производители поставят по-малко акцент върху сложния дизайн, тъй като техният целеви потребител търси предимно достъпни цени. Именно поради тази причина японските автомобили заемат повече от 35% от американския пазар – най -големият по отношение броя на марки/модели, от които може да се избира.

От друга страна, немските автомобили са синоним на власт, сила и богатство, а не на достъпна цена. В салона и под капака на престижен Mercedes или Porsche ще намерите екстри и технологии, които е малко вероятно да се видят другаде. Това е вдъхновяващо, но що се отнася до поддръжката, собствениците трябва да търсят специализирани услуги, а поддръжката на германски коли е по-скъпа от тази на японските.

8. Надеждност

Японските автомобили се славят като изключително издръжливи. Това отчасти се дължи на специалната техника за обработка – редица подобрения преди пускането на конкретен пазар. Повечето производители публикуват няколко версии на своите модели, като адаптират линията към нуждите и бюджета на купувачите, докато японците отделят повече време за адаптиране към условията на експлоатация в определен регион. Що се отнася до немските марки, техните коли не са по-лоши от всички световни конкуренти по отношение на надеждността, но японските са с една крачка напред.

"Германците", въпреки първокласните материали и майсторското сглобяване с педантично прилягане на всеки детайл, се развалят по-често. Не защото са проектирани погрешно, а защото германците обичат правилата. Те стриктно ги следват и наивно очакват и другите да ги следват.

А японците, когато разработват продукт, си задават въпроса: Как клиентите им ще го използват и какво могат да направят, за да предотвратят развалянето вследствие на експлоатация. Това прави автомобилите им специални. Когато обсъждате японски автомобили, може да срещнете всякакви мнения – но не и такива с твърдението, че японската технология е ненадеждна.

9. Естетика и дизайн

Има проста причина, поради която „германците“ са значително по -скъпи от своите японски колеги – създателите им предприемат значителни стъпки, за да гарантират, че отговарят на най -високите стандарти за качество, комфорт и красота. Много от най-търсените немски модели, включително Mercedes, BMW и Audi, са еднакво мощни и луксозни. Имиджът им е сходен, така че всичко опира да визия – елегантна, лъскава, скъпа, динамична и въобще безумно привлекателна.

Японските автомобили също често въплъщават подобни характеристики. Част от тяхната философия обаче е минималистичният стил, който влияе значително върху естетиката, стила и дизайна. Трудно е да си представим японска кола, която да привлича погледите на минувачите, освен ако не е някоя специална тунинг разработка. Скъпите германски коли, от друга страна, нямат нужда от параден реквизит, за да предизвикат възхищение и да привлекат любителите на селфита.

10. Съотношение цена-качество

Преди повече от 30 години японските марки автомобили научиха останалия свят да създава опростени модели, които траят дълго и рядко се чупят. Оттогава много световни автомобилни производители се опитват да ги настигнат. Ако търсите най -доброто съотношение цена-качество без особено висока мощност или удоволствие от шофирането, насочете се към японските марки. Те продължават да получават награди за своите надеждни и безпроблемни устройства, техните продукти са на разумни цени и и са здрави и много по-лесни за ремонт от техните немски колеги.

Комфортът е от другата страна на скалата. Японците обичат компактните и опростени коли за придвижване от точка А до точка Б. Малко хора се интересуват от неща като място за краката, масажни столове и скъпи аксесоари – те предпочитат функционалността пред прекомерния лукс. За тези, които обичат да се протягат и да се отпуснат, немските варианти със сигурност ще изглеждат далеч по-адекватни. Окончателното решение се свежда до това, което е по-близо до вас – полезността или изтънчеността.

Споделете с приятел
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
Предишна публикация Ето как би изглеждала новата S-Klasse с две врати
Следваща публикация Жена кара с над 200 км/ч, защото… „искала да отиде до тоалетната“
0
Ако публикацията ви е била полезна оставете коментар.x
()
x
error: Предупреждение: Изборът на съдържание е деактивиран!!